Idealne na niedzielny obiad, udka z kurczaka zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu. Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście, Znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 400 g podudzia kurczaka
• ½ kg pieczarek
• Cebula czerwona
• 9 łyżeczek musztardy
• 10 dag sera żółtego
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki przyprawy do kurczaka
Pieczone udka kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję, osuszam i delikatnie rozbijam. Doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję musztardą.
2.Cebule obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę pięć minut i doprawiam pieprzem oraz solą. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i łączę z grzybami.
3.Gotowy farsz nakładam na każdy kawałek mięsa.
Piekę w rozgrzanym piekarniku. 35 minut w 180 °C.
Komentarze