Pieczone chrupiące udka

4.49 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne pieczone udka z chrupiącą skórką i soczystym środkiem. W lekko słodkiej, miodowej glazurze z duża ilością majeranku. Do tego robią się same – wystarczy zamarynować i upiec w piekarniku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Udka i pałki z kurczaka 10szt
    Oliwa z oliwek 3 łyżki
    Sól
    Czarny pieprz
    Słodka papryka
    Majeranek
    Miód 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone chrupiące udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka paprykę i lubczyk wymieszać z oliwą z oliwek. Papką natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na całą noc.
    Pałki z kurczaka pieczemy przez około 60 minut w 180-190 stopni C (przez pierwsze 30 minut z pokrywką a kolejne 30 minut bez). Naczynie z kurczakiem wyciągamy z piekarnika i zlewamy tłuszcz z przyprawami do miseczki. Dodajemy 2 łyżki miodu i mieszamy aż się rozpuści. Polewamy kurczaka i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować