Pyszne pieczone udka z chrupiącą skórką i soczystym środkiem. W lekko słodkiej, miodowej glazurze z duża ilością majeranku. Do tego robią się same – wystarczy zamarynować i upiec w piekarniku.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Udka i pałki z kurczaka 10szt
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Sól
Czarny pieprz
Słodka papryka
Majeranek
Miód 2 łyżki
Pieczone chrupiące udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka paprykę i lubczyk wymieszać z oliwą z oliwek. Papką natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na całą noc.
Pałki z kurczaka pieczemy przez około 60 minut w 180-190 stopni C (przez pierwsze 30 minut z pokrywką a kolejne 30 minut bez). Naczynie z kurczakiem wyciągamy z piekarnika i zlewamy tłuszcz z przyprawami do miseczki. Dodajemy 2 łyżki miodu i mieszamy aż się rozpuści. Polewamy kurczaka i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.
Komentarze