Ciasto ma piękny, żółty kolor dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej. Jest bardzo smaczne, wilgotne i słodkie, świetnie się przechowuję i długo utrzymuje świeżość. Polecam je na podwieczorek.
Truskawkowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę pszenną tortową, mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy razem na wysokich obrotach miksera przez 2 minuty. Dodajemy po jednym jajku oraz 2 łyżki mąki kukurydzianej i ciągle ucieramy.
2. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, aromat waniliowy oraz jogurt i mieszamy krótko, do połączenia składników.
3.
Pokrojone truskawki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
4.Małą keksówkę (25x12cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. 4 truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu ciasta, posypujemy je 1 łyżeczką cukru.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Życzę smacznego
Komentarze