Tort z advocatem

  • wyświetlono: 422 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 łyżeczek kakao

Krem advocatowy:
300ml likieru advocatowego
600ml śmietany 36%
5 łyżeczek żelatyny
1/2 wrzątku
80g cukru pudru

Poncz:
1/3 wrzątku
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
40ml likieru amaretto

Żelka advocatowa:
250ml likieru advocatowego
2 czubate łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody

Dodatkowo:
280g podłużnych biszkoptów
bezy do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z advocatem

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i podzielić na 2 równe części. Wlać 1 część do okrągłej formy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut z drugą częścią postąpić tak samo. Następnie pozostawić biszkopty do wystudzenia.
  • 2. Poncz:
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.
  • 3. Krem advocatowy:
    W połowie ilości wody namoczyć żelatynę aby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać likier advoctowy, rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać szpatułką tak aby się nie zwarzyło.
  • 4. Żelka advocatowa:
    W połowie ilości wody namoczyć żelatynę żeby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać advocat, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 5. Składanie tortu:
    Jeden biszkopt ułożyć w tortownicy o średnicy 26cm, nasączyć połową ponczu, obłożyć dookoła podłużnymi biszkoptami, wylać połowę kremu advocatowego i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie nasączyć biszkopt resztą ponczu, wylać resztę kremu advocatowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu wylać tężejącą żelkę advocatową i wstawić do lodówki na 30 minut. Tort udekorować żywymi kwiatami i bezami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastona urodzinydo kawysmacznyszybkiadvocattorcik advocatowyżelka

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowy z masą kawową

Dodane przez: AnetaJ

Tort orzechowy z masą kawową

Pyszny tort na bazie biszkoptu...

Tort czekoladowy z wafelkami

Dodane przez: Paulina16621

Tort czekoladowy z wafelkami

Prawdziwa bomba, przepyszny tort...

Tort truskawkowy z galaretką

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Tort truskawkowy z galaretką

Bardzo smaczny torcik z kremem...

tort śmietankowo-bezowy

Dodane przez: renataszozda

Tort śmietankowy z bezami

Pyszny efektowny tort

Tort owocowy z bezą

Dodane przez: Martyna1991

Tort owocowy z bezą

Lekki biszkopt przełożony masą...

TORT IMIENINOWY Z POLEWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT IMIENINOWY Z POLEWĄ

Tort z kremem jagodowym i stracciatello....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE