Tort z advocatem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    8 łyżeczek kakao

    Krem advocatowy:
    300ml likieru advocatowego
    600ml śmietany 36%
    5 łyżeczek żelatyny
    1/2 wrzątku
    80g cukru pudru

    Poncz:
    1/3 wrzątku
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    40ml likieru amaretto

    Żelka advocatowa:
    250ml likieru advocatowego
    2 czubate łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki wody

    Dodatkowo:
    280g podłużnych biszkoptów
    bezy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z advocatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i podzielić na 2 równe części. Wlać 1 część do okrągłej formy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut z drugą częścią postąpić tak samo. Następnie pozostawić biszkopty do wystudzenia.
  • 2. Poncz:
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.
  • 3. Krem advocatowy:
    W połowie ilości wody namoczyć żelatynę aby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać likier advoctowy, rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać szpatułką tak aby się nie zwarzyło.
  • 4. Żelka advocatowa:
    W połowie ilości wody namoczyć żelatynę żeby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać advocat, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 5. Składanie tortu:
    Jeden biszkopt ułożyć w tortownicy o średnicy 26cm, nasączyć połową ponczu, obłożyć dookoła podłużnymi biszkoptami, wylać połowę kremu advocatowego i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie nasączyć biszkopt resztą ponczu, wylać resztę kremu advocatowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu wylać tężejącą żelkę advocatową i wstawić do lodówki na 30 minut. Tort udekorować żywymi kwiatami i bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować