Tort czekoladowy z pralinami

  • wyświetlono: 5505 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Taki oto tort sprawiam sobie na urodziny. Tort bardzo czekoladowy, ale w dniu urodzin można sobie odpuścić dietę i zasmakować w rozkosznej czekoladzie z różnorodnymi pralinkami.Malinowy środek tortu fajnie współgra z czekoladą.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt kakaowy średnica 20cm
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 litra kremówki 30%
250 gram serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1śmietanfix

Ganache:
350ml kremówki 30%
250g czekolady deserowej lub mlecznej

frużelina malinowa:
200gram Malin mrożonych
3 łyżki cukru
1 galaretka owocowa

Koronka czekoladowa:
200g kuwertury czekoladowej lub gorzkiej czekolady

Dodatkowo różnego rodzaju praliny i batoniki czekoladowe.
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowy z pralinami

  • frużelina malinowa1. Frużelina malinowa:Maliny wkładam do garnka, dodaję cukier i zagotowuję. Dodaję 1 galaretkę w proszku, mieszam i odstawiam do przestudzenia i lekkiego stężenia.
  • biszkopt2. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 3 krążki.
  • tort3. Krem śmietanowy:
    Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort.
    Tort przekładam w obręczy warstwami bita śmietana , frużelina malinowa, biszkopt, bita śmietana,frużelina malinowa i biszkopt.
    Wstawiam na kilka godzin do stężenia w lodówce.
  • ganach4. Ganache: Śmietanę razem z czekoladą wkładam do garnka i rozpuszczam na gładką masę. Schładzam kilka godzin. Następnie lekko ubijam.
    Gotowym ganach smaruję cały tort, a za pomocą długiego noża dokładnie rozprowadzam ganach czekoladowe na całej powierzchni. Można nóż umoczyć w gorącej wodzie wtedy tort będzie bardzo głodki.
  • ganache5. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam do woreczka cukierniczego.
  • wzorki6. Na sztywnej folii robimy różne wzorki. Musisz odmierzyć sobie długość folii ,aby wystarczyła nam dekoracja na cały tort dookoła. Wzorek wkładamy do lodówki.
  • wzorek czekoladowy7. Po schłodzeniu wzorek dokładamy na folii do tortu i delikatnie odklejamy.
  • dekoracja8. Na koniec zadbajmy o wykończenie tortu na dole. Pozostałą resztę ganach włóż do rękawa z ozdobną końcówką i udekoruj dookoła tort.
  • Wykończenie tortu9. Zwieńczeniem tortu jest dekoracja. Na samej górze układam różne słodkości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakisłodkie życietortczekoladaurodzinykremówkaMalinyprzyjęcietort czekoladowymascarponetort urodzinowyimieninyoreopralinyganachetort okolicznościowyprzepis_miesiąca1000tort kinderkindertort z cukierkami

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z gruszkami

Dodane przez: anies

Tort czekoladowy z gruszkami

Tort zrobiłam córce na urodziny....

image-0mjbpwl

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Tort czekoladowy z ptasim mleczkiem

Tort jest fantastyczny! W środku...

Tort czekoladowy.

Dodane przez: Ejszetka

Tort czekoladowy

Coś dla czekoladoholików. Przepis,...

Tort czekoladowy z bananami

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Tort czekoladowy z bananami

Tort z kremem czekoladowym i bananami...

tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: haniahania

Tort Czekoladowy z wiśniami

Prosty, szybki do przygotowania...

Tort czekoladowy z truskawkami

Dodane przez: alaaa

Tort czekoladowy z truskawkami

Z racji tego, że sezon truskawkowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE