Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady

  • wyświetlono: 30642 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Co tu dużo mówić... jest pyszny!!

  • 3min

Składniki

Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka octu winnego

Składniki na krem mascarpone:
500 g serka mascarpone
300 g śmietanki 30%
rozpuszczona w mikrofalówce (lub kąpieli wodnej) biała czekolada
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
dżem wiśniowy (u mnie domowy)
ew. śmietan fix do śmietany

Składniki na krem truskawkowy:
2 czubate łyżeczki żelatyny
90 g cukru pudru
100 ml wina musującego (u mnie o smaku wieloowocowym)
250 ml schłodzonej śmietanki kremowej
ew. śmietan fix do śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady

  • 1. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę ;)
    Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
  • 2. Po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt, upuścić na podłogę (dzięki temu biszkopt jest lepszy), włożyć znowu do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
    Gdy jest zimny, przekroić go na 3 części i nasączyć ponczem z czarnej herbaty (musi być stosunkowo mocna).
  • 3. Następnie przygotować krem mascarpone. W tym celu ubić połowę śmietanki na sztywno. Ja dodaję jeszcze śmietan fix, aby zachować konsystencję śmietany (polecam szczególnie w ciepłe dni) Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone i dodać resztę śmietanki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać. Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Na końcu dodać sok z cytryny i znowu wymieszać delikatnie.
  • 4. Spód biszkoptu wysmarować dżemem wiśniowym, na to wyłożyć mniejszą część kremu mascarpone. Przykryć kolejną częścią biszkoptu.
  • 5. Przygotować krem truskawkowy. Ok. 300g truskawek zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno (można dodać śmietan fix) i połączyć z musem truskawkowym.
  • 6. Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać krem truskawkowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
    Po tym czasie na kremie truskawkowym ułożyć ostatni biszkopt.
  • 7. Udekorować resztą kremu mascarpone i truskawkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortkrem truskawkowytort truskawkowykrem mascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

deser

Dodane przez: klaudia1984

Krem mascarpone z owocami i czekoladą

Puszysty krem, który rozpływa się...

tort owocowy z mascarpone

Dodane przez: Martyna1991

Tort truskawkowo-jagodowy z mascarpone

Mocno owocowy tort z wyczuwalnym...

Tort rafaello z bitą śmietaną,białą czekoladą i wiórkami kokosowymi...

Dodane przez: Anna Skotniczna

Tort rafaello z bitą śmietaną, białą czekolada...

Bardzo słodki tort dla wszystkich...

Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami

Dodane przez: dagita

Tort przekładany kremem z serka mascarpone...

Mój pierwszy tort :) Wyszedł rewelacyjnie...

Sernik z musem żurawinowym

Dodane przez: paprotka25

Sernik z mascarpone, białą czekoladą i musem...

Fantastyczny sernik z dodatkiem...

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Tort upiekłam na 1. urodziny mojej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE