owoc lub dżem do przełożenia
4 opakowania rurek z nadzieniem. (1kg)
wstążka do związania
mini buteleczki z alkoholem lub 1 mały szampanik.
3 niebieskie galaretki
4 szklanki gorącej wody
Tort z dekoracją galaretkowych kostek lodu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
2.Galaretkę rozrabiamy w 4 szklankach gorącej wody. Można rozrobić w 2 szklankach gorącej wody ,a następnie dodać 2 szklanki zimniej wody.
3.Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
4.Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
5.Dodaj do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
6.1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do kremu.
7.Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i przełóż truskawkami lub dowolnym smakiem.
8.Tak kolejno składamy cały tort.
9.Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem kostek z galaretki i rurek.
10.Przygotuj rurki, jeśłi są zbyt długie to wszystkie przytnij troszkę.
11.Tak przygotowana rurki przykładamy jedna obok drugiej na bokach tortu.
12.Po ułożeniu rurek zwiąż je ładną kokardą.
13.Następnie zimna galaretkę kroimy na równe kosteczki i układamy na górze tortu, a między kosteczki wkładamy ozdobne malutkie buteleczki.
Komentarze