Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Polecam pyszny tort truskawkowy

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto x2

    6 jaj
    1 szklanka cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki oleju
    2 łyżki wody gazowanej

    Krem:
    2 budynie waniliowe
    2 żółtka
    25 dkg margaryny Kasi
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mleka

    Dodatkowo;
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort truskawkowy

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto x2

    6 jaj
    1 szklanka cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki oleju
    2 łyżki wody gazowanej

    Krem:
    2 budynie waniliowe
    2 żółtka
    25 dkg margaryny Kasi
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mleka

    Dodatkowo;
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    1/2 cytryny
  • Tort truskawkowy 2. Białka ubić z cukrem w mikserze, dodać żółtka, dalej ubijać.
  • Tort truskawkowy 3. Następnie dodać obie mąki , proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać olej i wodę , lekko wymieszać.
  • Tort truskawkowy 4. Przygotować 2 formy o średnicy20x32 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto przelać do formy . Piec w 180 stopniach około 40 min.
  • Tort truskawkowy 5. Budyń ubić z żółtkami, cukrem i1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Rozprowadzony budyń wlać do gotującego się mleka. Chwilę gotować a następnie ostudzić.
  • Tort truskawkowy 6. Margarynę utrzeć w mikserze, dodając po 1 łyżce budyniu.
  • Tort truskawkowy 7. Truskawki umyć oczyścić z szypułek. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wrzącej wody.
  • Tort truskawkowy 8. Ostudzone jedno ciasto nasączyć wodą z cytryną, posmarować połową kremu, wyłożyć połowę truskawek. Przełożyć drugim ciastem, nasączyć, wyłożyć pozostały krem i truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować