Tort śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki przesiać przez sito do miski.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać przez chwilę przy pomocy miksera , a następnie stopniowo dodawać cukier. Powinna powstać gładka, gęsta masa białkowa .
Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą, następnie dodać obie mąki i dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem.piec 30 min w nagrzanym piekarniku na 180C góra -dół.
Po upieczeniu odwrócić biszkopt do góry dnem, i delikatnie zdjąć papier. Zostawić do wystudzenia- pokroić na 3 blaty.
1/2 kg truskawek pokroić w plasterki i podsmażyć w garnku z 2 łyżkami cukru a pod koniec smażenia dodać cytrynę.
Na paterze ułożyć dolny blat biszkopta i wyłożyć na niego ostudzone truskawki. Na warstwę smażonych truskawek wyłożyć jeszcze 1/4 kremu.
Aby go zrobić należy ubić śmietankę z cukrem w wysokim naczyniu a następnie dodawać po łyżce mascarpone i zmiksować. Na to położyć drugi blat, który trzeba nasączyć ( na 100 ml wody dać 2 łyżki soku z cytryny) dopiero teraz kolejna warstwa kremu ( trochę więcej niż 1/4). Na to kilka plasterków truskawek . Na kremie umieść ostatni blat biszkoptowy. Ten blat również należy nasączyć. Trzeci blat przykryć warstwą kremu, zaś pozostały krem rozprowadzić też na bokach tortu. Kremu jest dużo-wystarczy go do otynkowania całego tortu .
Z reszty truskawek wykonać dekorację. Truskawki pokroić w plasterki i przykładać do boków tortu przy samym dole lekko wciskać w krem. Górę tortu udekorować kawałkami truskawek, listkami mięty oraz kinder bueno.
Komentarze