Tort śmietankowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort śmietankowo-truskawkowy

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt
    ✔ 1 szklanka mąki pszennej tortowej
    ✔ 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    ✔ 7 większych jajek
    ✔ 3/4 szklanki drobnego cukru
    Składniki na krem z mascarpone
    ✔ 750 g serka mascarpone
    ✔ 600 ml śmietanki kremówki 30%
    ✔ 120 g cukru pudru
    Pozostałe składniki
    ✔ 1kg truskawek - świeże
    ✔ 2 łyżki drobnego cukru
    ✔ 3 łyżki soku z cytryny
    Do dekoracji
    ✔ świeże truskawki;
    ✔ listki mięty;
    ✔ kinder bueno,
    ✔ mini pianki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiać przez sito do miski.
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać przez chwilę przy pomocy miksera , a następnie stopniowo dodawać cukier. Powinna powstać gładka, gęsta masa białkowa .
    Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą, następnie dodać obie mąki i dobrze wymieszać.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem.piec 30 min w nagrzanym piekarniku na 180C góra -dół.
    Po upieczeniu odwrócić biszkopt do góry dnem, i delikatnie zdjąć papier. Zostawić do wystudzenia- pokroić na 3 blaty.

    1/2 kg truskawek pokroić w plasterki i podsmażyć w garnku z 2 łyżkami cukru a pod koniec smażenia dodać cytrynę.

    Na paterze ułożyć dolny blat biszkopta i wyłożyć na niego ostudzone truskawki. Na warstwę smażonych truskawek wyłożyć jeszcze 1/4 kremu.
    Aby go zrobić należy ubić śmietankę z cukrem w wysokim naczyniu a następnie dodawać po łyżce mascarpone i zmiksować. Na to położyć drugi blat, który trzeba nasączyć ( na 100 ml wody dać 2 łyżki soku z cytryny) dopiero teraz kolejna warstwa kremu ( trochę więcej niż 1/4). Na to kilka plasterków truskawek . Na kremie umieść ostatni blat biszkoptowy. Ten blat również należy nasączyć. Trzeci blat przykryć warstwą kremu, zaś pozostały krem rozprowadzić też na bokach tortu. Kremu jest dużo-wystarczy go do otynkowania całego tortu .
    Z reszty truskawek wykonać dekorację. Truskawki pokroić w plasterki i przykładać do boków tortu przy samym dole lekko wciskać w krem. Górę tortu udekorować kawałkami truskawek, listkami mięty oraz kinder bueno.

Porady

biszkopt można upiec dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować