Tort szpinakowy z jogurtowo-jagodowym kremem

  • wyświetlono: 262 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort szpinakowy przełożyłam niezbyt słodkim kremem z jogurtu naturalnego z pysznymi jagodami kamczackimi, oprószyłam pokruszonym ciastem i udekorowałam bratkami. Prawda, że pięknie wygląda, jestem nim zachwycona. Upieczcie.

bgg (Kopiowanie)
  • 16 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Na krem:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
5 łyżek rozgniecionych jagód kamczackich ( u mnie mrożone )
półtorej łyżki cukru
3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
jadalne kwiaty ( u mnie bratki )

Sposób przygotowania przepisu:

Tort szpinakowy z jogurtowo-jagodowym kremem

  • Ciasto.1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  • Do pieczenia.2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 16 cm i 18 cm.
  • Pieczenie.3. Pieczenie: Ciasta pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
  • Krojenie.4. Krojenie: Wierzch każdego ciasta ścinamy i drobno kruszymy, a każde ciasto przekrawamy na dwa krążki.
  • Krem.5. Krem: Owoce rozgniatamy widelcem, mrożone wcześniej rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody i soku. Jogurt naturalny miksujemy z cukrem i owocami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Przestudzoną wlewamy do jogurtu i dokładnie miksujemy.
  • Przekładanie.6. Przekładanie: Następnie kremem przekładamy krążki ciasta smarując również cieniutko wierzch i boki.
  • Dekoracja.7. Dekoracja: Tort dekorujemy pokruszonym ciastem i kwiatami. Następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia.
  • Podajemy.8. Podanie: Dobrze stężony tort kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Można dać mniej żelatyny np. 2 łyżki, ja dałam więcej ponieważ chciałam, żeby krem szybko stężał i za bardzo ciasto od niego nie namokło, żeby potem się nie rozpadło.
Użyłam dwóch tortownic, jedna o średnicy 16 cm, a druga o średnicy 18 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tort najlepiej przekładać na talerzu na którym ma być podany. Ciasta szpinakowe ciężko się przekłada ponieważ mają inna strukturę niż biszkopty, są bardziej sypkie i ciężkie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortszpinakurodzinyjogurtWielkanocjogurt naturalnyJagodyborówkitort owocowysezonowe ciastociasto ze szpinakiemTort szpinakowyjagody kamczackietort z kremem jagodowymsezonowy tort

Komentarze

Podobne przepisy

image-033cfad

Dodane przez: Teodorka

Ciasto jagodowo-jogurtowe

Lekkie jagodowo-jogurtowe ciastko....

Szpinakowe ciasto z kremem.

Dodane przez: weronika63

Szpinakowe ciasto z kremem

Polecam na deser do kawy porannej...

SERNIK JAGODOWY Z KREMEM

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Siernik jagodowy z kremem

Owocowy sernik z puszystym kremem...

Ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym

Dodane przez: pao77

Ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym

Pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe...

karpatka

Dodane przez: Kasja1986

Karpatka z kremem jagodowo-śmietankowym

Kruche ciasto parzone wypełnione...

CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

Dodane przez: Ania_L

CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

Ciasto w kolorze soczystej zieleni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE