Tort szpinakowy z jogurtowo-jagodowym kremem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort szpinakowy przełożyłam niezbyt słodkim kremem z jogurtu naturalnego z pysznymi jagodami kamczackimi, oprószyłam pokruszonym ciastem i udekorowałam bratkami. Prawda, że pięknie wygląda, jestem nim zachwycona. Upieczcie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia


    Na krem:
    40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    5 łyżek rozgniecionych jagód kamczackich ( u mnie mrożone )
    półtorej łyżki cukru
    3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
    5 łyżek gorącej wody

    Dodatkowo:
    jadalne kwiaty ( u mnie bratki )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort szpinakowy z jogurtowo-jagodowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  • Do pieczenia. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 16 cm i 18 cm.
  • Pieczenie. 3. Pieczenie: Ciasta pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
  • Krojenie. 4. Krojenie: Wierzch każdego ciasta ścinamy i drobno kruszymy, a każde ciasto przekrawamy na dwa krążki.
  • Krem. 5. Krem: Owoce rozgniatamy widelcem, mrożone wcześniej rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody i soku. Jogurt naturalny miksujemy z cukrem i owocami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Przestudzoną wlewamy do jogurtu i dokładnie miksujemy.
  • Przekładanie. 6. Przekładanie: Następnie kremem przekładamy krążki ciasta smarując również cieniutko wierzch i boki.
  • Dekoracja. 7. Dekoracja: Tort dekorujemy pokruszonym ciastem i kwiatami. Następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia.
  • Podajemy. 8. Podanie: Dobrze stężony tort kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Można dać mniej żelatyny np. 2 łyżki, ja dałam więcej ponieważ chciałam, żeby krem szybko stężał i za bardzo ciasto od niego nie namokło, żeby potem się nie rozpadło. Użyłam dwóch tortownic, jedna o średnicy 16 cm, a druga o średnicy 18 cm. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tort najlepiej przekładać na talerzu na którym ma być podany. Ciasta szpinakowe ciężko się przekłada ponieważ mają inna strukturę niż biszkopty, są bardziej sypkie i ciężkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować