Tort z masą cappuccino

  • wyświetlono: 19517 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Tort z biszkoptami czekoladowymi, przełożony masą cappuccino - prawdziwe niebo w ustach... Zrobiony specjalnie na 35 rocznicę ślubu moich rodziców.

Składniki

Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki mąki tortowej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki octu

Biszkopt czekoladowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 4 płaskie łyżki mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 saszetka czekolady w proszku (25 g)

Masa śmietankowa:
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 3/4 kostki masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- spirytus do smaku

Masa cappuccino:
- 1 budyń śmietankowy (duży)
- ¾ l mleka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1,5 kostki masła
- 6 łyżek sypkiego cappuccino
- 3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji tortu:
- 1 budyń śmietankowy
- ½ l mleka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 1/3 kostki masła
- 2-3 łyżki mleka w proszku
- cukrowe perełki
- literki czekoladowe
- cukrowe róże
- wiórki kokosowe do obsypania boków

Poncz do nasączenia biszkoptów:
- ½ szkl. przegotowanej zimnej wody
- 4 łyżki syropu barmańskiego amaretto
- 2 łyżeczki cukru kryształu
- sok z ¼ cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z masą cappuccino

  • 1. BISZKOPT JASNY – Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając wlać ocet. Ciasto przelać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
    Upiec 2 takie biszkopty.
  • 2. BISZKOPT CZEKOLADOWY - Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając wsypać czekoladę w proszku, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
    Upiec 2 takie biszkopty.
  • 3. MASA ŚMIETANKOWA – z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce cukru pudru, a następnie porcjami zimny budyń. Dodać kilka kropli spirytusu do smaku. Wymieszać.
  • 4. MASA CAPPUCCINO – z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier puder. Ciągle ucierając dodawać zimny budyń, a potem cappuccino w proszku. Ucierać aż składniki dobrze się połączą.
  • 5. MASA DO DEKORACJI – ugotować budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie zimny budyń. Na koniec dodać 2-3 łyżki mleka w proszku i dobrze utrzeć. Tak przygotowaną masą udekorować tort.
  • 6. Przełożenie tortu:
    Biszkopt jasny – ½ masy cappuccino- biszkopt czekoladowy – masa śmietankowa – biszkopt czekoladowy – ½ masy cappuccino – biszkopt jasny

    Przed wyłożeniem masy każdy blat biszkoptu nasączać ponczem.
    Tort udekorować wedle uznania.

Porady

Przed udekorowaniem tortu najlepiej schłodzić go wcześniej w lodówce.

Przepis na róże cukrowe: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/roze-cukrowe-3

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylatortczekolada w proszkutort czekoladowycappuccinotort urodzinowybiszkopt jasnybiszkopt ciemnytort z krememmasa śmietankowaTort na rocznicę ślububiszkopt czekoladowysłodka niespodziankatort z masąmasa na maślemasa z mlekiem w proszkuciasto z czekoladą w proszkutort z kremem śmietankowymtort z masą cappuccinotort z kremem cappuccinotort własnego pomysłutort własnej robotyna wielkie okazje

Komentarze

Podobne przepisy

Album domyślny

Dodane przez: ilka222

Tort z masą brzoskwiniową

Lubię z kilku przepisów zrobic...

Tort makowy z masą kawową

Dodane przez: AnetaJ

Tort makowy z masą kawową

700 Pyszny tort na bazie ciasta...

Tort Spiderman

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort Spiderman z masy cukrowej

Tort Spiderman to prawdziwa gratka...

wiosenny tort

Dodane przez: Neblina36

Tort "Cappuccino z bitą śmietaną"

Torty w wielkanocnym menu odgrywają...

Tort z masą chałwową

Dodane przez: monikaT83

Tort z masą chałwową

Na przestrzeni 3 dni miałam dwa...

tort cappuccino

Dodane przez: monikaT83

Tort cappuccino

Serdecznie zapraszam na tort z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE