Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym i jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa jogurtowo – brzoskwiniowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącego syropu spod brzoskwiń bądź zwykłej wody. Śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder. Następnie cały czas miksując wkładać partiami jogurt, wlać zimną żelatynę. Na koniec włożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać łyżką. Kremem przełożyć ciasta.
3.Masa śmietanowo - jagodowa: Jagody zmiksować na mus i zagotować z 2 łyżkami cukru pudru, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę jagodową. Dokładnie połączyć. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać kokosemm
Komentarze