Tort szpinakowy z kremem jagodowym

4.5 (171 ocen)

Uwielbiam ciasta ze szpinakiem oraz jagody. Pomyślałam, że trzeba to połączyć :) Kolory tortu cieszą oczy, a potem kubki smakowe ;)

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 28cm:

    Ciasto:

    2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szkl cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy
    1 szkl oleju
    6 jajek
    450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

    Masa jagodowa:

    750ml śmietany 30%
    500g serka Mascarpone
    1 szkl cukru pudru
    2 galaretki jagodowe Winiary po 44g
    1 i 3/4 szkl leśnych jagód

    Dodatkowo:

    2 galaretki jagodowe Winiary po 44g
    jagody do dekoracji tortu
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort szpinakowy

Tort szpinakowy z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodanie szpinaku do ciasta 1. Ciasto: szpinak rozmrażamy i wykładamy na sitko, by odcisnąć nadmiar wody, następnie mieszamy z połową oleju. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wraz z cukrem waniliowym oraz po kolei żółtka. Na koniec, nadal miksując, wlewamy powoli pozostały olej i ucieramy do połączenia. Mąki mieszamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia, porcjami dodajemy do masy i mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy szpinak z olejem i również mieszamy łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy o śr. 28cm, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 40min w temp. 180ºC. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z formy i kroimy na 3 blaty. Ścinamy wierzch górnego blatu i zachowujemy.
  • Krojenie galaretki 2. Masa jagodowa: 2 galaretki jagodowe rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w niedużą kostkę.
  • Dodanie galaretki do masy 3. 2 pozostałe galaretki jagodowe rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (uwaga, szybko tężeje!). Jagody rozdrabniamy blenderem. Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy mikserem na sztywno. W osobnym naczyniu miksujemy serki Mascarpone z cukrem pudrem, następnie dodajemy je do śmietany i krótko miksujemy. Później wlewamy tężejące galaretki jagodowe, dodajemy rozdrobnione jagody i krótko miksujemy całość do połączenia. Część masy odkładamy do dekoracji tortu, do reszty dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę jagodową i mieszamy masę łyżką, po czym odkładamy ją do lodówki na 15 - 20 minut.
  • Dekorowanie tortu 4. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy jagodowej, przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy. Wyrównujemy i przykrywamy trzecim blatem. Boki tortu smarujemy odłożoną wcześniej masą, na wierzchu można zrobić dowolne dekoracje za pomocą szprycy. Odłożony wcześniej ścięty wierzch górnego blatu kruszymy na wierzch tortu, zdobimy jagodami. Tuż przed podaniem tort można ozdobić liśćmi, np. jeżyn. Tort przechowujemy w lodówce.

Porady

Na pół godziny przed ubijaniem śmietany warto włożyć ją do zamrażalnika, podobnie serki Mascarpone. Zamiast galaretek jagodowych można użyć galaretek o smaku owoców leśnych. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor masy, dodajemy więcej jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować