Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym i jagodowym

  • wyświetlono: 1746 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Bardzo delikatne ciasto, puszyste, miękkie i owocowe. Z wielką przyjemnością się go je. Bardzo polecam

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka 25x40cm
Biszkopt:
6 jajek
1 i ½ szklanki cukru
1 i ¼ szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
12 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowo – brzoskwiniowa:
600g jogurtu brzoskwiniowego lub morelowego
660ml śmietany 30%
4 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń

Masa śmietanowo - jagodowa:
200g jagód
1 galaretka owoce leśne
330 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym i jagodowym

  • 1. Biszkopt:Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Masa jogurtowo – brzoskwiniowa:Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącego syropu spod brzoskwiń bądź zwykłej wody. Śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder. Następnie cały czas miksując wkładać partiami jogurt, wlać zimną żelatynę. Na koniec włożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać łyżką. Kremem przełożyć ciasta.
  • 3. Masa śmietanowo - jagodowa: Jagody zmiksować na mus i zagotować z 2 łyżkami cukru pudru, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę jagodową. Dokładnie połączyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakibrzoskwinieciasta z owocamijogurtyprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem

Lubicie ciasto miodownik? Jeśli...

Biszkopt z kremem wiśniowym

Dodane przez: Cukiereczek

Biszkopt z kremem wiśniowym

Banalnie proste do przygotowania...

ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt z truskawkami tutaj w...

Jogurtowe ciasto z musem brzoskwiniowym- łatwe, szybkie i tanie

Dodane przez: AnkaFiranka

Jogurtowe ciasto z musem brzoskwiniowym-...

Ciasto jogurtowe wzbogaciłam o...

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Dodane przez: rena123

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu...

Tort z kremem kokosowym i żelką jagodową

Dodane przez: aga3103

Tort z kremem kokosowym i żelką jagodową

To mój urodzinowy torcik na biszkopcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE