Pyszny mocno kakaowy biszkopt przełożony śmietankowym kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki i polany polewą kakaową plus dekoracja z kulek czekoladowych.
6 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
tortownicę o średnicy 28 cm może być 26
papier do pieczenia
ciasto:
180 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki czarnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka o temp.pokojowej
szczypta soli
4 łyżki wody
200 g cukru
krem:
500 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
250 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
4 płaskie łyżki cukru kryształu
można dodatkowo wzmocnić krem śmietanfix'em
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 400 g
dekoracja:
100 g białej czekolady
50 g masła
1 płaska łyżka czarnego kakao
2-3 łyżki mleka
Tort black and white - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 4 łyżki wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok. 40-45 min. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie przekrój na trzy blaty.
2.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki z cukrem dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo wzmocnić krem śmietanfix'em.
3.Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym a następnie rozsmarowujemy połowę kremu na który kładziemy drugi blat ciasta i delikatnie dociskamy. Drugi blat ciasta smarujemy jak pierwszy pierw dżemem a potem kremem i dociskamy do niego delikatnie ostatni górny blat ciasta. Wyrównujemy brzegi i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. dwie godz. Między czasie przygotujemy polewę rozpuszczając nad kąpielą wodną składniki na polewę pilnując by się nie zagotowała a tylko połączyły ze sobą dobrze składniki. Gotową polewę odstawiamy by przestygła i nieco zgęstniała.
4.Wyjmujemy schłodzony tort z lodówki polewamy polewą i dekorujemy kulkami czekoladowymi. Tak przygotowany tort ponownie schładzamy w lodówce ok. 2 godz a najlepiej przez całą noc.
Komentarze