Tort Black and White

4.45 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny mocno kakaowy biszkopt przełożony śmietankowym kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki i polany polewą kakaową plus dekoracja z kulek czekoladowych.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tortownicę o średnicy 28 cm może być 26
    papier do pieczenia

    ciasto:

    180 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżki czarnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka o temp.pokojowej
    szczypta soli
    4 łyżki wody
    200 g cukru

    krem:

    500 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
    250 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
    4 płaskie łyżki cukru kryształu
    można dodatkowo wzmocnić krem śmietanfix'em
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 400 g

    dekoracja:

    100 g białej czekolady
    50 g masła
    1 płaska łyżka czarnego kakao
    2-3 łyżki mleka

    czekoladowe kulki
Wystaw ocenę:

4.45 (185 ocen)

Tort black and white - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 4 łyżki wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok. 40-45 min. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie przekrój na trzy blaty.
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki z cukrem dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo wzmocnić krem śmietanfix'em.
  • 3. Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym a następnie rozsmarowujemy połowę kremu na który kładziemy drugi blat ciasta i delikatnie dociskamy. Drugi blat ciasta smarujemy jak pierwszy pierw dżemem a potem kremem i dociskamy do niego delikatnie ostatni górny blat ciasta. Wyrównujemy brzegi i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. dwie godz. Między czasie przygotujemy polewę rozpuszczając nad kąpielą wodną składniki na polewę pilnując by się nie zagotowała a tylko połączyły ze sobą dobrze składniki. Gotową polewę odstawiamy by przestygła i nieco zgęstniała.
  • 4. Wyjmujemy schłodzony tort z lodówki polewamy polewą i dekorujemy kulkami czekoladowymi. Tak przygotowany tort ponownie schładzamy w lodówce ok. 2 godz a najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy Mascarpone Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować