Tort polski z truskawkami

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo efektowne. Słodycz biszkopta i kremu przełamują truskawki. Bardzo ważnym elementem ciasta jest poncz przygotowany z dodatkiem aromatu rumowego. Przepis na nie dostałam od koleżanki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • BISZKOPT:
    • 6 jajek,
    • 1 szklanki mąki,
    • 1 szklanka cukru,
    • 4 łyżki oleju,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • KREM MAŚLANY:
    • 250g masła,
    • 1 szklanka cukru pudru,
    • 2 żółtka,
    • DODATKOWO:
    • 1 galaretka truskawkowa,
    • 350ml gorącej wody,
    • 300-400g truskawek,
    • 5 łyżek dżemu truskawkowego,
    • PONCZ:
    • 1 szklanka wystudzonej przegotowanej wody,
    • 1 łyżka cukru,
    • 1 łyżka wódki (lub innego alkoholu 40%),
    • ½ aromatu rumowego (około 1 i 1/3 łyżeczki),
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort polski z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę i pieczemy około 45-50 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią pod koniec pieczenia.
    Ponieważ biszkopt nie zawiera za dużo mąki to może opaść po upieczeniu. Nie należy się tym przejmować – uda się go przekroić na 3 części.
    PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
    GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
    KREM MAŚLANY: Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut – do momentu otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy 30-60 s po każdym dodaniu. Krem jest gotowy,
    ZŁOŻENIE CIASTA: Jeden z trzech blatów biszkoptu umieszczamy na paterze. Zapinamy na nim obręcz tortownicy. Biszkopt nasączamy 1/3 ponczu. Następnie blat biszkoptu smarujemy dżemem truskawkowym. Układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go porcją ponczu i rozsmarowujemy połowę kremu maślanego. Kolejno układamy ostatni blat biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu. Rozsmarowujemy resztę kremu maślanego. Na kremie układamy umyte i osuszone truskawki. Większe owoce możemy pokroić na pół. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką.
    Ciasto odstawiamy na co najmniej 2 godziny do stężenia. Wówczas możemy ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort szachownica

To może cię zainteresować