tort polski z maślanym kremem

4.49 (188 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

tort wydaje sie pracochłonny ale biszkopty można z powodzeniem upiec dzień wcześniej ja tak zawsze robię. Drugiego dnia zrobić krem i przełożyć. Tort polecam bo na prawdę jest wart tego czasu; oczywiście jak lubicie takie torty jakie dawniej robiono...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    biszkopt ciemny:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    0,5 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl maki ziemniaczanej
    2 pełne łyżki kakao

    krem jasny:
    1 kostka miękkiego masła (200g)
    3 żółtka
    ½ szkl cukru pudru
    3 łyżki wódki

    krem ciemny:
    1 kostka miękkiego masła (200g)
    3 żółtka
    ½ szkl cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki wody
    3 łyżki wódki

    dodatkowo:
    dowolny dżem

    nasączenie:
    do ciemnego biszkoptu mocny napar z herbaty z wódką do jasnego wódką z sokiem cytrynowym w dowolnych proporcjach
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Tort polski z maślanym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  • 2. biszkopt ciemny:Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)
  • 3. kremy: żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Oddzielnie ubijamy miękkie masło, aż będzie białe i puszyste. Do ubitego masła dodajemy partiami ubite żółtka z cukrem pudrem i całość miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wódkę i mieszamy.

    krem ciemny przygotowujemy podobnie z tym że w małym rondlu mieszany kakao z wodą na papkę, i w kąpieli wodnej mieszamy do uzyskania gładkiej masy po czy przestudzone kakao dodajemy do kremu
  • 4. blaty biszkoptowe nasączamy przekładamy dżemem i kremami. Tort odstawiamy do lodówki. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej żeby "przeszedł" smakami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować