tort polski z maślanym kremem

  • wyświetlono: 303 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

tort wydaje sie pracochłonny ale biszkopty można z powodzeniem upiec dzień wcześniej ja tak zawsze robię. Drugiego dnia zrobić krem i przełożyć. Tort polecam bo na prawdę jest wart tego czasu; oczywiście jak lubicie takie torty jakie dawniej robiono...

izaa_a
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt jasny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

biszkopt ciemny:
4 jajka
3/4 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
1/4 szkl maki ziemniaczanej
2 pełne łyżki kakao

krem jasny:
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 żółtka
½ szkl cukru pudru
3 łyżki wódki

krem ciemny:
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 żółtka
½ szkl cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
3 łyżki wódki

dodatkowo:
dowolny dżem

nasączenie:
do ciemnego biszkoptu mocny napar z herbaty z wódką do jasnego wódką z sokiem cytrynowym w dowolnych proporcjach

Sposób przygotowania przepisu:

tort polski z maślanym kremem

  • 1. biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  • 2. biszkopt ciemny:Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)
  • 3. kremy: żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Oddzielnie ubijamy miękkie masło, aż będzie białe i puszyste. Do ubitego masła dodajemy partiami ubite żółtka z cukrem pudrem i całość miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wódkę i mieszamy.

    krem ciemny przygotowujemy podobnie z tym że w małym rondlu mieszany kakao z wodą na papkę, i w kąpieli wodnej mieszamy do uzyskania gładkiej masy po czy przestudzone kakao dodajemy do kremu
  • 4. blaty biszkoptowe nasączamy przekładamy dżemem i kremami. Tort odstawiamy do lodówki. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej żeby "przeszedł" smakami

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tortbiszkopt kakaowybiszkopt jasnykrem maślanytort z kremem maślanym

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bananowy czar

Dodane przez: czarrna

Tort bananowy czar

Tort z dekoracją cukrową i masą...

Tort "Kraina lodu"

Dodane przez: czarrna

Tort "Kraina lodu"

Tort maślany z dekoracją cukrową

http://www.cda.pl/video/19235028

Dodane przez: mysza75

Tort z czarnej porzeczki

Tort z czarną porzeczką z płatkami...

tort orzeszek

Dodane przez: paolineczka

Tort urodzinowy „Orzeszek”

Tort „orzeszek” przygotowałam na...

Murzynek z kremem maślanym

Dodane przez: Dago9

Murzynek z kremem maślanym

Ciasto pysznie kakaowe, przełamane...

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

Podstawą tego tortu jest rewelacyjne...