Tort z truskawkami i kremem mascarpone

  • wyświetlono: 87 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort na grubym i puszystym biszkopcie z truskawkami przykrytymi kremem z bitej śmietany z serem mascarpone, ozdobiony kawałkami truskawek oraz miętą.

zdjecie-01
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

• ciasto
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
• krem mascarpone
700 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki przesianego cukru pudru
aromat pomarańczowy
250 g sera mascarpone
1,5 łyżeczki żelatyny
• do nasączenia
1/3 szklanki słabej herbaty
sok z 1/3 cytryny
kilka kropli olejku rumowego
pół łyżeczki cukru wanilinowego
• dodatkowo
700 g truskawek
liście mięty

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort z truskawkami i kremem mascarpone

  • 1. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Powoli dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dosypujemy po jednej łyżce przesianej mąki i miksujemy na najniższych obrotach.

    Wylewamy ciasto do tortownicy z natłuszczonym dnem (boków nie natłuszczamy).
    Biskopt umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 195°C.

    Nasączamy biszkopt herbatą z cukrem, cytryną i aromatem.

    Część truskawek kroimy na pół i układamy je wokół ścianek tortownicy.

    Drobniej pocięte kawałki truskawek układamy na cieście biszkoptowym (później przykryjemy je kremem).
    Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku.
    Śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż stanie się gęsta. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i aromat. Stopniowo dokładamy mascarpone miksując na najniższych obrotach.
    Dolewamy ostudzoną żelatynę delikatnie mieszając.

    Część kremu rozprowadzamy na cieście i na truskawkach. Pozostały krem mascarpone wyciskamy ozdobnie na tort układając pomiędzy kremem liście mięty i pocięte na ćwiartki truskawki. Wstawiamy tort do lodówki. Po ok. dwóch godzinach odpinamy i ściągamy bok tortownicy.

Porady

Kiedy upieczony biszkopt ostygnie odwracamy go w tortownicy spodem do góry - dzięki temu powierzchnia ciasta będzie równa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoTruskawkibiszkoptbita śmietanaciasto biszkoptoweCiasto z truskawkamiowocemascarponeciasto z kremem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone

Tworząc ten torcik wzorowała się...

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Dodane przez: BARB

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Uwielbiane w moim domu, wilgotne...

Tort szpinakowy

Dodane przez: Mniam1

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami

Kolorowy tort inspirowany ciastem...

Biszkopt z kremem mascarpone

Dodane przez: aicha1988

Biszkopt z kremem mascarpone

Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy...

Ciasto z bezikami, cytrynowym kremem mascarpone i borówkami

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto z bezikami, cytrynowym kremem mascarpone...

Cytrynowy krem na bazie serka mascarpone,...

ciasto marchewkowe z truskawkami

Dodane przez: Futka

Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i...

Przepis na smaczne, delikatne i...