Tort z truskawkami i kremem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort na grubym i puszystym biszkopcie z truskawkami przykrytymi kremem z bitej śmietany z serem mascarpone, ozdobiony kawałkami truskawek oraz miętą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ciasto
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    • krem mascarpone
    700 ml śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki przesianego cukru pudru
    aromat pomarańczowy
    250 g sera mascarpone
    1,5 łyżeczki żelatyny
    • do nasączenia
    1/3 szklanki słabej herbaty
    sok z 1/3 cytryny
    kilka kropli olejku rumowego
    pół łyżeczki cukru wanilinowego
    • dodatkowo
    700 g truskawek
    liście mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort z truskawkami i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Powoli dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dosypujemy po jednej łyżce przesianej mąki i miksujemy na najniższych obrotach.

    Wylewamy ciasto do tortownicy z natłuszczonym dnem (boków nie natłuszczamy).
    Biskopt umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 195°C.

    Nasączamy biszkopt herbatą z cukrem, cytryną i aromatem.

    Część truskawek kroimy na pół i układamy je wokół ścianek tortownicy.

    Drobniej pocięte kawałki truskawek układamy na cieście biszkoptowym (później przykryjemy je kremem).
    Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku.
    Śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż stanie się gęsta. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i aromat. Stopniowo dokładamy mascarpone miksując na najniższych obrotach.
    Dolewamy ostudzoną żelatynę delikatnie mieszając.

    Część kremu rozprowadzamy na cieście i na truskawkach. Pozostały krem mascarpone wyciskamy ozdobnie na tort układając pomiędzy kremem liście mięty i pocięte na ćwiartki truskawki. Wstawiamy tort do lodówki. Po ok. dwóch godzinach odpinamy i ściągamy bok tortownicy.

Porady

Kiedy upieczony biszkopt ostygnie odwracamy go w tortownicy spodem do góry - dzięki temu powierzchnia ciasta będzie równa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować