Tort orzechowy

  • wyświetlono: 2810 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Klasyczny tort orzechowy z przepysznym kremem! Serdecznie polecam :)

akrobatka22

Składniki

Biszkopt kakaowo- orzechowy:
4 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 g zmielonych orzechów włoskich
½ szkl. cukru
¾ szkl. mąki pszennej

Wkładka kokosowa:
2 białka w temperaturze pokojowej
1/3 szkl. cukru
80 g wiórek kokosowych
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Krem orzechowy:
300 g zmielonych orzechów włoskich
300 ml mleka
225 g cukru pudru
300 g masła miękkiego
37 ml spirytusu (opcjonalnie)

Poncz:
dowolny alkohol

Polewa czekoladowa:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
posiekane orzechy włoskie do dekoracji boków tortu
biała i gorzka czekolada do dekoracji tortu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowy

  • 1. Biszkopt kakaowo- orzechowy: Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
  • 2. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Wsypać wiórki kokosowe oraz przesianą mąkę, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160st.C około 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • image-0dda4ym3. Krem orzechowy: Orzechy zalać mlekiem, zagotować, mieszając co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodać ostudzoną masę orzechową. Miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
  • 4. Kolejność: I blat biszkoptu nasączyć alkoholem, wysmarować dżemem, a następnie kremem orzechowym. Krem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Przykryć II blatem biszkoptu i ponownie nasączyć, wysmarować dżemem, kremem oraz posypać orzechami. Przykryć wkładką kokosową. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem orzechowym. Boki obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Schłodzić.
  • image-1ghgogx5. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Gdy zgęstnieje wylać ją na górę tortu i rozprowadzić szpatułką. Schłodzić do całkowitego stężenia polewy.
  • image-07k44vf6. Wierzch tortu dowolnie udekorować. Polecam zrobić dekoracje z białej oraz ciemnej czekolady. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortbiszkopturodzinyorzechykrem orzechowyprzepis_miesiąca1000włkadka kokosowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-15nn9ur

Dodane przez: karolinaholly

LEKKI TORT ORZECHOWY

Bardzo smaczny i puszysty orzechowy...

image-1ccy8ws

Dodane przez: Mniam1

Tort orzechowy z kawą

Puszysty i lekki biszkopt orzechowy...

Tort orzechowy

Dodane przez: ewiczka2304

Tort orzechowy

Zaletą tego tortu jest duża ilość...

tort

Dodane przez: bieniaszka

Kruchy tort orzechowo - kawowy

Tort wykonałam na swoje imieniny...

Tort orzechowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort orzechowy

Upiekłam tort na przyjęcie z okazji...

Tort orzechowo – makowy

Dodane przez: Jaga85

Tort orzechowo – makowy

Osobiście ten tort smakuje mi najbardziej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE