Tort orzechowy

4.48 (158 ocen)

Klasyczny tort orzechowy z przepysznym kremem! Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • Biszkopt kakaowo- orzechowy:
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    ½ szkl. cukru
    ¾ szkl. mąki pszennej

    Wkładka kokosowa:
    2 białka w temperaturze pokojowej
    1/3 szkl. cukru
    80 g wiórek kokosowych
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem orzechowy:
    300 g zmielonych orzechów włoskich
    300 ml mleka
    225 g cukru pudru
    300 g masła miękkiego
    37 ml spirytusu (opcjonalnie)

    Poncz:
    dowolny alkohol

    Polewa czekoladowa:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
    posiekane orzechy włoskie do dekoracji boków tortu
    biała i gorzka czekolada do dekoracji tortu
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowo- orzechowy: Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
  • 2. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Wsypać wiórki kokosowe oraz przesianą mąkę, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160st.C około 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • image-0dda4ym 3. Krem orzechowy: Orzechy zalać mlekiem, zagotować, mieszając co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodać ostudzoną masę orzechową. Miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
  • image-1ghgogx 4. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Gdy zgęstnieje wylać ją na górę tortu i rozprowadzić szpatułką. Schłodzić do całkowitego stężenia polewy.
  • image-07k44vf 5. Wierzch tortu dowolnie udekorować. Polecam zrobić dekoracje z białej oraz ciemnej czekolady. Smacznego!
  • 6. Kolejność: I blat biszkoptu nasączyć alkoholem, wysmarować dżemem, a następnie kremem orzechowym. Krem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Przykryć II blatem biszkoptu i ponownie nasączyć, wysmarować dżemem, kremem oraz posypać orzechami. Przykryć wkładką kokosową. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem orzechowym. Boki obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować