Tort orzechowy

4.5 (145 ocen)

  • 5 godz.

z masą kawową

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:

    12 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    30 dag orzechów mielonych


    Masa kawowa:

    2 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    3 kostki masła
    2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka gorącej wody do kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielić orzechy i wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, powoli dodawać cukier, jak piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku, a na końcu orzechy. Piec na 190 stopni 35-40 min.
  • 2. Jajka ubić z cukrem, wstawić nad parę i ubijać dalej, dodać rozpuszczoną kawę, ubijać do zgęstnienia i utraty zapachu świeżych jaj. Wystudzić.
  • 3. Blat orzechowy przekroić na 3 równe części, Posmarować masą, złożyć i przyozdobić. Dać do lodówki najlepiej na noc aby masa stężała. Ja podaję zawsze z likierem kawowym.

Porady

Największa tortownica średnica 30 cm. Nie mieszać orzechów mikserem tylko łyżką, wtedy ciasto nie opadnie. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej - lepiej się kroi. Masa jajeczna musi być całkowicie wystudzona, inaczej zetnie się. Do dzielenia toru na blaty najlepsza jest specjalna żyłka, ale można też nożem, przy wprawnej ręce wychodzą równe blaty. Wychodzi dużo porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

image-1dv1svf

4.51 (152 ocen)

image-15a68e3

To może cię zainteresować