Tort Kora Orzechowa

  • wyświetlono: 4224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Tort składający się z kilku warstw.  Biszkopty kakaowe i bakaliowe przełożyłam budyniową masą brzoskwiniową, a  środek wypełniłam musem z brzoskwiń.  To ciekawe zestawienie smaków, inspirowane ciastem zwanym "korą orzechową", świetnie sprawdziło się w formie tortu urodzinowego.

Mniam1
  • 16 porcje
  • 180min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY:

2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju rzepakowego

BISZKOPT BAKALIOWY:

3 żółtka
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g orzechów włoskich
50 g wiórków kokosowych
50 g rodzynek

MUS BRZOSKWINIOWY:

480 g brzoskwiń (1 puszka)
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

MASA BRZOSKWINIOWA:

2 szklanki syropu spod brzoskwiń
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
200 g masła

DEKORACJA:

100 g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki kremówki
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
prażone włoskie orzechy
rurki waflowe
cukierki Michałki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Kora Orzechowa

  • Biszkopt kakaowy1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki i wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 20 cm.  Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
  • Biszkopt bakaliowy2. Biszkopt bakaliowy. Rodzynki posiekać nożem i wymieszać z mąkę pszenną, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi. Ubić białka ze szczyptą soli, ustawić mikser na najwyższych obrotach i cały czas ubijając dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka, a na końcu wsypać suchą mieszankę z bakaliami. Wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Masę podzielić na pół i wlać do do dwóch form w wyłożonym papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C i piec przez 30 min. Wystudzić w formach i każdy biszkopt przekroić na dwa blaty.
    Wszystkie blaty biszkoptów kakaowych i bakaliowych nasączyć delikatnie mocnym naparem z herbaty.
  • Mus3. Mus brzoskwiniowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem razem z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Jedną połówkę brzoskwini odłożyć do dekoracji. Gęsty mus wyłożyć na jeden z biszkoptów bakaliowych i przykryć drugim, zabezpieczając brzegi. Odstawić do lodówki.
  • Biszkopty z kremem4. Krem brzoskwiniowy. Odsączyć syrop spod brzoskwiń i uzupełnić wodą, tak aby było 2 szklanki płynu. Część syropu odlać (ok 1/2 szklanki) i rozmieszać w nim proszek budyniowy z żółtkami. Resztę syropu wstawić na ogień i zagotować razem z cukrem. Wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Krem podzielić na 4 równe części i smarować naprzemiennie biszkopty, tak aby mus brzoskwiniowy znalazł się w środku.
  • 5. Krem czekoladowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i przestudzić.  Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę (1 szklanka) ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w chłodną czekoladę. Kremem obłożyć boki i wierzch tortu. Do boków przykleić rozdrobnione orzechy, a na wierzchu ułożyć rurki waflowe, połówkę brzoskwini, cukierki, ozdobić kremem czekoladowym. Odstawić do stężenia. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechy włoskiebakaliemasa budyniowabrzoskwinietort urodzinowyciasta z owocamitort orzechowybiszkopt orzechowyciasta z orzechamiwysoki tortciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

kora orzechowa

Dodane przez: elka72

Ciasto Kora orzechowa

To ciasto kojarzy mi się z jesienią....

image-1h0bbrg

Dodane przez: Magster

CIASTO KORA ORZECHOWA

Jestem miłośnikiem ciast z orzechami...

Kora orzechowa

Dodane przez: olcia25012

Kora orzechowa

Przepis dostałam od Babci Jadzi

Kora orzechowa

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Kora orzechowa

Ciasto, które skradło nie jedno...

Tort orzechowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort orzechowy

Taki tort można przygotować na...

tort

Dodane przez: izaa_a

Tort orzechowy

Nie przepadam za orzechowymi wypiekami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE