Tort Kora Orzechowa

4.49 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort składający się z kilku warstw.  Biszkopty kakaowe i bakaliowe przełożyłam budyniową masą brzoskwiniową, a  środek wypełniłam musem z brzoskwiń.  To ciekawe zestawienie smaków, inspirowane ciastem zwanym "korą orzechową", świetnie sprawdziło się w formie tortu urodzinowego.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:

    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju rzepakowego

    BISZKOPT BAKALIOWY:

    3 żółtka
    5 białek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej tortowej 
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g orzechów włoskich
    50 g wiórków kokosowych
    50 g rodzynek

    MUS BRZOSKWINIOWY:

    480 g brzoskwiń (1 puszka)
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki zimnej wody

    MASA BRZOSKWINIOWA:

    2 szklanki syropu spod brzoskwiń
    1/4 szklanki cukru
    2 żółtka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    200 g masła

    DEKORACJA:

    100 g czekolady gorzkiej
    1/2 szklanki kremówki
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody
    prażone włoskie orzechy
    rurki waflowe
    cukierki Michałki
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort orzechowy Biszkopty

Tort kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt kakaowy 1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki i wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 20 cm.  Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
  • Biszkopt bakaliowy 2. Biszkopt bakaliowy. Rodzynki posiekać nożem i wymieszać z mąkę pszenną, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi. Ubić białka ze szczyptą soli, ustawić mikser na najwyższych obrotach i cały czas ubijając dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka, a na końcu wsypać suchą mieszankę z bakaliami. Wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Masę podzielić na pół i wlać do do dwóch form w wyłożonym papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C i piec przez 30 min. Wystudzić w formach i każdy biszkopt przekroić na dwa blaty.
    Wszystkie blaty biszkoptów kakaowych i bakaliowych nasączyć delikatnie mocnym naparem z herbaty.
  • Mus 3. Mus brzoskwiniowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem razem z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Jedną połówkę brzoskwini odłożyć do dekoracji. Gęsty mus wyłożyć na jeden z biszkoptów bakaliowych i przykryć drugim, zabezpieczając brzegi. Odstawić do lodówki.
  • Biszkopty z kremem 4. Krem brzoskwiniowy. Odsączyć syrop spod brzoskwiń i uzupełnić wodą, tak aby było 2 szklanki płynu. Część syropu odlać (ok 1/2 szklanki) i rozmieszać w nim proszek budyniowy z żółtkami. Resztę syropu wstawić na ogień i zagotować razem z cukrem. Wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Krem podzielić na 4 równe części i smarować naprzemiennie biszkopty, tak aby mus brzoskwiniowy znalazł się w środku.
  • 5. Krem czekoladowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i przestudzić.  Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę (1 szklanka) ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w chłodną czekoladę. Kremem obłożyć boki i wierzch tortu. Do boków przykleić rozdrobnione orzechy, a na wierzchu ułożyć rurki waflowe, połówkę brzoskwini, cukierki, ozdobić kremem czekoladowym. Odstawić do stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować