ciasto kora orzechowa

  • wyświetlono: 3098 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

O przygotowaniu kory orzechowej myślałam już od dawna, ale brakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom, które za ciastami nie przepadają (to chyba najlepsza rekomendacja) więc z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto ten czas poświęcić.

Dorota T
  • 1 porcje
  • 120min

Składniki

8 białek
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z 1 puszki brzoskwiń
300 g masła
5 łyżek cukru
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki wody
5 żółtek

2 paczki delicji pomarańczowych (24 ciastka)
2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku
1/4 szklanki spirytusu
brzoskwinie z 1 puszki - osączone i pokrojone w kostkę
2 galaretki brzoskwiniowe - rozpuszczone w 3 szklankach wody

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto kora orzechowa

  • 1. Rodzynki przelewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut, wykładam na sitko do odsączenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam, dodaję stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia).
    Sok z brzoskwiń gotuję z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie mieszam z mąką pszenną i rozpuszczam w 3/4 szklanki wody, dodaję żółtka. Dokładnie miksuję i wlewam na wrzący sok. Stale mieszając trzymam na ogniu do zagotowania, po czym odstawiam pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieram do białości i dodaję stopniowo przestudzony budyń.
    Na placek bakaliowy wykładam połowę kremu. Na to układam delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Na ciastka wykładam drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywam plackiem i cieniutko smaruję pozostałym kremem.. Pokrojone w kostkę brzoskwinie mieszam z tężejącą galaretką i wykładam na ciasto. Całość wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaorzechyciastaWielkanocbrzoskwinieświętaciasto z owocamipierwsza komuniaCiasto na specjalne okazjeciasto z krememWigiliai Boże Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kora orzechowa z dynią

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Kora orzechowa z dynią

Moja wersja tego pysznego, popularnego...

Tort

Dodane przez: Mniam1

Tort Kora Orzechowa

Tort składający się z kilku warstw....

s

Dodane przez: sylwin03

Kora orzechowa

Kora orzechowa

kora orzechowa

Dodane przez: Teodorka

Kora orzechowa

Moje ulubione ciasto.

ciasto Kora w foremce zaraz po przygotowaniu

Dodane przez: kesi28

Ciasto Kora

Ciasto jest bardzo smaczne i efektowne,...

Kora dębu

Dodane przez: teresa-kr

Ciasto kora dębu

Pyszne ciasto ,jedno z moich ulubionych

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE