Ciasto Kora orzechowa

4.51 (162 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, bardzo bogate smakowo ciasto :) Rodzina była zachwycona !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt: x2
    5 białek
    3 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    10dag orzechów
    10dag rodzynek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 budynie waniliowe
    sok z puszki brzoskwiń
    4 żółtka (zostały po dwa z każdego biszkoptu)
    3 łyżki cukru
    margaryna palma

    puszka brzoskwiń
    2 galaretki pomarańczowe
    2 opakowania ciastek delicje
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, następnie mąkę, proszek, orzechy (pokrojone) i rodzynki. Ciasto delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę. Pieczemy tak dwa biszkopty.
  • 2. Masa: Odlewamy sok z brzoskwiń ( u mnie 1szkl) dolewamy wody tak żeby było razem 0,5l. Odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy budyń i żółtka, resztę soku zagotowujemy z cukrem. Do gotującego soku wlewamy mieszankę z budyniem, gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Ucieramy z margaryną.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu.
  • 4. Przełożenie placka: Biszkopt - 1/2 masy - delicje (dociskamy dobrze do masy) - 1/2 masy ( zostawiamy kilka łyżek) - biszkopt - reszta masy - pokrojone brzoskwinie - tężejąca galaretka.
  • 5. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować