Ciasto Kora dębu / Kora orzechowa

4.18 (362 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Oryginalne ciasto kora dębu to rodzinny przysmak. Trochę jak tort, pyszny warstwowy wypiek, sprawdzi się na święta i nie tylko. Ciasto kora dębu smakuje niezależnie od okazji.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Jakie warstwy:

    - 2 placki kokosowo orzechowe
    - krem na bazie soku z brzoskwiń, budyniów i dobrego masła
    - ciastka typu delicje, galaretki brzoskwiniowe, brzoskwinie

    Blaszka ok. 33cm x 24cm

    Składniki na blaty kokosowo-orzechowe:

    - 8 białek
    - 3 żółtka
    - 180 g cukru
    - 200 g zmielonych orzechów włoskich (siekam bardzo drobno na drewnianej desce)
    - 100 g wiórków kokosowych
    - 100 g rodzynków
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem brzoskwiniowy:

    - sok z puszki brzoskwiń - (puszka 820 g)
    - 300 ml wody
    - 300 g dobrego masła
    - 5 żółtek
    - 100 g cukru pudru
    - 2 budynie śmietankowe bez cukru


    Dodatkowo:

    - 2 galaretki brzoskwiniowe
    - 2 paczki delicji pomarańczowych
    - brzoskwinie z puszki
    - wódka do nasączenia delicji i blatów

    Ciasto składałam za pomocą metalowej ramki!
Wystaw ocenę:

4.18 (362 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kora dębu / kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier (po jednej łyżce) nie przestając miksować. Gdy białka z cukrem będą idealnie ubite, dodawać po jednym żółtku. Orzechy, kokos, namoczone i odsączone rodzynki, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i dodawać do ubitych białek z żółtkami, mieszać drewnianą szpatułką. Ciasto podzielić na pół, przełożyć do przygotowanej blaszki piekąc dwa jednakowe placki przez ok. 30 min w temp 150 st. C. Piekłam je jeden po drugim. wystudzić.

    Sok z brzoskwiń i 150 ml wody zagotować. Budynie rozrobić w pozostałej ilości wody z mąką pszenną. Ugotować jak budyń. Pozostawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na delikatny krem, dodawać po jednym żółtku, kolejno przestudzony zimny budyń - po 2 łyżki - miksować na wolnych obrotach do powstania kremu. Włożyć na kilka minut do schłodzenia.

    Galaretki rozpuścić w ok. 750 ml wrzątku - pozostawić do wystygnięcia.
    Blaty nasączyć delikatnie wódką, na jeden z nich wyłożyć połowę schłodzonego kremu, kolejno maczać biszkopt delicji w wódce i układać galaretką w dół na kremie, przykryć drugą częścią kremu, położyć blat, pokrojone brzoskwinie i wylać mocno tężejącą galaretkę. Całość schładzać w lodówce kilka godzin przed podaniem:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Orzechy Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.45 (218 ocen)

Kora dębu

To może cię zainteresować