Ciasto Kora dębu / Kora orzechowa

  • wyświetlono: 59623 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Oryginalne ciasto kora dębu to rodzinny przysmak. Trochę jak tort, pyszny warstwowy wypiek, sprawdzi się na święta i nie tylko. Ciasto kora dębu smakuje niezależnie od okazji.

anjaa
  • 100min

Składniki

Jakie warstwy:

- 2 placki kokosowo orzechowe
- krem na bazie soku z brzoskwiń, budyniów i dobrego masła
- ciastka typu delicje, galaretki brzoskwiniowe, brzoskwinie

Blaszka ok. 33cm x 24cm

Składniki na blaty kokosowo-orzechowe:

- 8 białek
- 3 żółtka
- 180 g cukru
- 200 g zmielonych orzechów włoskich (siekam bardzo drobno na drewnianej desce)
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem brzoskwiniowy:

- sok z puszki brzoskwiń - (puszka 820 g)
- 300 ml wody
- 300 g dobrego masła
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru


Dodatkowo:

- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 paczki delicji pomarańczowych
- brzoskwinie z puszki
- wódka do nasączenia delicji i blatów

Ciasto składałam za pomocą metalowej ramki!

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kora dębu / Kora orzechowa

  • 1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier (po jednej łyżce) nie przestając miksować. Gdy białka z cukrem będą idealnie ubite, dodawać po jednym żółtku. Orzechy, kokos, namoczone i odsączone rodzynki, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i dodawać do ubitych białek z żółtkami, mieszać drewnianą szpatułką. Ciasto podzielić na pół, przełożyć do przygotowanej blaszki piekąc dwa jednakowe placki przez ok. 30 min w temp 150 st. C. Piekłam je jeden po drugim. wystudzić.

    Sok z brzoskwiń i 150 ml wody zagotować. Budynie rozrobić w pozostałej ilości wody z mąką pszenną. Ugotować jak budyń. Pozostawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na delikatny krem, dodawać po jednym żółtku, kolejno przestudzony zimny budyń - po 2 łyżki - miksować na wolnych obrotach do powstania kremu. Włożyć na kilka minut do schłodzenia.

    Galaretki rozpuścić w ok. 750 ml wrzątku - pozostawić do wystygnięcia.
    Blaty nasączyć delikatnie wódką, na jeden z nich wyłożyć połowę schłodzonego kremu, kolejno maczać biszkopt delicji w wódce i układać galaretką w dół na kremie, przykryć drugą częścią kremu, położyć blat, pokrojone brzoskwinie i wylać mocno tężejącą galaretkę. Całość schładzać w lodówce kilka godzin przed podaniem:) SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciez galaretkąz orzechamikora dębuz brzoskwiniamikora orzechowa

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto kora orzechowa

Dodane przez: babka w formie

ciasto kora orzechowa

O przygotowaniu kory orzechowej...

image-1h0bbrg

Dodane przez: Magster

CIASTO KORA ORZECHOWA

Jestem miłośnikiem ciast z orzechami...

Ciasto kora orzechowa

Dodane przez: danusia19671

Ciasto kora orzechowa

Pyszne ciasto z bakaliami na imprezkę...

Ciasto Kora orzechowa z dynią

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Kora orzechowa z dynią

Moja wersja tego pysznego, popularnego...

KORA ORZECHOWA

Dodane przez: Mariola123

CIASTO KORA ORZECHOWA

Pyszne ciasto z bakaliami, zwane...

kora orzechowa

Dodane przez: Teodorka

Kora orzechowa

Moje ulubione ciasto.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE