Ciasto, które skradło nie jedno podniebienie. Idealne połączenie składników. Znajdziemy w nim orzechy, kawową nutę, aromat kokosa, orzeźwiającą galaretkę z brzoskwinią i niewielką ilość czekolady.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Biszkopt:
8 białek w temp. pokojowej
120 g drobnego cukru do wypieków
3 żółtka
200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Helio
100 g wiórków kokosowych Helio
100 g rodzynków Helio
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem brzoskwiniowy:
syrop z 1 puszki brzoskwiń (puszka o masie ok. 820 g)
4 łyżki cukru
300 ml wody
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, na 500 ml)
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
200 g masła
Dodatkowo:
1/3 szklanki mocnej kawy, wystudzonej
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
1 łyżka żelatyny
2 galaretki o smaku pomarańczowym/brzoskwiniowym
brzoskwinie z puszki, pokrojone w plasterki
Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy w misce zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Mikser wyłączamy, wsypujemy suche składniki i delikatnie łączymy wszystko za pomocą łyżki lub szpatułki. Dwie blachy o wymiarach 28 x 38 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, i równo wykładamy. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 30 minut.
2.Do garnka wlewamy 400 ml syropu z brzoskwiń (jeśli tyle nie było w puszce syropu dolewamy wody tak, aby otrzymać w sumie 400 ml), 150 ml wody, cukier i podgrzewamy do zagotowania. W osobnej miseczce miksujemy za pomocą blendera budynie, żółtka i mąkę pszenną w 150 ml wody. Mieszankę wlewamy na wrzący syrop brzoskwiniowy, energicznie mieszamy, gotujemy chwile. Budyń zdejmujemy z ognia przykrywamy folią aluminiową tak aby dotykała budyniu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3.Do miski przekładamy miękkie masło, ucieramy je mikserem na puszysta masę. Następnie dodajemy stopniowo budyń, cały czas ucierając aż do uzyskania gładkiej masy.
4.Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 750 ml wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
5.Z kremu budyniowego odkładamy 2-3 łyżki kremu którymi posmarujemy ciasto przed nałożeniem galaretki. Na jeden blat orzechowy wykładamy połowę kremu brzoskwiniowego. Następnie delicje na chwilę zanurzamy w kawie i układamy na kremie, czekoladą do dołu, delikatnie je dociskając. Na delicje równo wykładamy pozostały krem brzoskwiniowy i drugi blat ciasta. Wierzch smarujemy odłożonym kremem brzoskwiniowym. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Komentarze