Ciasto Kora orzechowa

4.96 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Ciasto, które skradło nie jedno podniebienie. Idealne połączenie składników. Znajdziemy w nim orzechy, kawową nutę, aromat kokosa, orzeźwiającą galaretkę z brzoskwinią i niewielką ilość czekolady.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:

    8 białek w temp. pokojowej
    120 g drobnego cukru do wypieków
    3 żółtka
    200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Helio
    100 g wiórków kokosowych Helio
    100 g rodzynków Helio
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem brzoskwiniowy:

    syrop z 1 puszki brzoskwiń (puszka o masie ok. 820 g)
    4 łyżki cukru
    300 ml wody
    2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, na 500 ml)
    5 żółtek
    1 łyżka mąki pszennej
    200 g masła

    Dodatkowo:

    1/3 szklanki mocnej kawy, wystudzonej
    2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
    1 łyżka żelatyny
    2 galaretki o smaku pomarańczowym/brzoskwiniowym
    brzoskwinie z puszki, pokrojone w plasterki
Wystaw ocenę:

4.96 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy w misce zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Mikser wyłączamy, wsypujemy suche składniki i delikatnie łączymy wszystko za pomocą łyżki lub szpatułki. Dwie blachy o wymiarach 28 x 38 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, i równo wykładamy. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 30 minut.
  • 2. Do garnka wlewamy 400 ml syropu z brzoskwiń (jeśli tyle nie było w puszce syropu dolewamy wody tak, aby otrzymać w sumie 400 ml), 150 ml wody, cukier i podgrzewamy do zagotowania. W osobnej miseczce miksujemy za pomocą blendera budynie, żółtka i mąkę pszenną w 150 ml wody. Mieszankę wlewamy na wrzący syrop brzoskwiniowy, energicznie mieszamy, gotujemy chwile. Budyń zdejmujemy z ognia przykrywamy folią aluminiową tak aby dotykała budyniu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Do miski przekładamy miękkie masło, ucieramy je mikserem na puszysta masę. Następnie dodajemy stopniowo budyń, cały czas ucierając aż do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 750 ml wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 5. Z kremu budyniowego odkładamy 2-3 łyżki kremu którymi posmarujemy ciasto przed nałożeniem galaretki. Na jeden blat orzechowy wykładamy połowę kremu brzoskwiniowego. Następnie delicje na chwilę zanurzamy w kawie i układamy na kremie, czekoladą do dołu, delikatnie je dociskając. Na delicje równo wykładamy pozostały krem brzoskwiniowy i drugi blat ciasta. Wierzch smarujemy odłożonym kremem brzoskwiniowym. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

kora orzechowa

4.5 (144 ocen)

Kora orzechowa

Teodorka Moje ulubione ciasto. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować