Ciasto Kora orzechowa

  • wyświetlono: 15094 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

Ciasto, które skradło nie jedno podniebienie. Idealne połączenie składników. Znajdziemy w nim orzechy, kawową nutę, aromat kokosa, orzeźwiającą galaretkę z brzoskwinią i niewielką ilość czekolady.

AnkaFiranka
  • 16 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

Biszkopt:

8 białek w temp. pokojowej
120 g drobnego cukru do wypieków
3 żółtka
200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Helio
100 g wiórków kokosowych Helio
100 g rodzynków Helio
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem brzoskwiniowy:

syrop z 1 puszki brzoskwiń (puszka o masie ok. 820 g)
4 łyżki cukru
300 ml wody
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, na 500 ml)
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
200 g masła

Dodatkowo:

1/3 szklanki mocnej kawy, wystudzonej
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
1 łyżka żelatyny
2 galaretki o smaku pomarańczowym/brzoskwiniowym
brzoskwinie z puszki, pokrojone w plasterki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kora orzechowa

  • 1. Mieszamy w misce zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Mikser wyłączamy, wsypujemy suche składniki i delikatnie łączymy wszystko za pomocą łyżki lub szpatułki. Dwie blachy o wymiarach 28 x 38 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, i równo wykładamy. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 30 minut.
  • 2. Do garnka wlewamy 400 ml syropu z brzoskwiń (jeśli tyle nie było w puszce syropu dolewamy wody tak, aby otrzymać w sumie 400 ml), 150 ml wody, cukier i podgrzewamy do zagotowania. W osobnej miseczce miksujemy za pomocą blendera budynie, żółtka i mąkę pszenną w 150 ml wody. Mieszankę wlewamy na wrzący syrop brzoskwiniowy, energicznie mieszamy, gotujemy chwile. Budyń zdejmujemy z ognia przykrywamy folią aluminiową tak aby dotykała budyniu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Do miski przekładamy miękkie masło, ucieramy je mikserem na puszysta masę. Następnie dodajemy stopniowo budyń, cały czas ucierając aż do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 750 ml wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 5. Z kremu budyniowego odkładamy 2-3 łyżki kremu którymi posmarujemy ciasto przed nałożeniem galaretki. Na jeden blat orzechowy wykładamy połowę kremu brzoskwiniowego. Następnie delicje na chwilę zanurzamy w kawie i układamy na kremie, czekoladą do dołu, delikatnie je dociskając. Na delicje równo wykładamy pozostały krem brzoskwiniowy i drugi blat ciasta. Wierzch smarujemy odłożonym kremem brzoskwiniowym. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kora orzechowa z dynią

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Kora orzechowa z dynią

Moja wersja tego pysznego, popularnego...

kora orzechowa

Dodane przez: Teodorka

Kora orzechowa

Moje ulubione ciasto.

Kora dębu

Dodane przez: teresa-kr

Ciasto kora dębu

Pyszne ciasto ,jedno z moich ulubionych

ciasto Kora w foremce zaraz po przygotowaniu

Dodane przez: kesi28

Ciasto Kora

Ciasto jest bardzo smaczne i efektowne,...

Tort

Dodane przez: Mniam1

Tort Kora Orzechowa

Tort składający się z kilku warstw....

s

Dodane przez: sylwin03

Kora orzechowa

Kora orzechowa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE