Tort Kinder Beuno

  • wyświetlono: 238 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Ostatnio postanowiłam jednak nieco zmienić swoje upodobania i upiekłam pyszny tort Kinder Beuno, który swoim smakiem nawiązuje do znanych batoników. Jest to niestety tort czasochłonny, ale efekt tych prac zaskakuje w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Tort przekładany jest kremem budyniowym i powidłami. Wierzch i boki natomiast pokryte są kremem czekoladowym. Ciasto zaskakuje. Tort zachwycił moją rodzinne. Doskonała propozycja na spotkania rodzinne.

Honorata Kielczyk
  • 10 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

ciasto czekoladowe
230 g mąki pszennej
150 g cukru
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem budyniowy
500 ml mleka 3,2%
150 g masła
150 g cukru
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
krem czekoladowy
500 ml mleka 3,2%
150 g masła
150 g cukru
60 g budyniu czekoladowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
dodatkowo
200 g powideł
50 g batonów
nasączenie
50 ml wody
30 ml likieru czekoladowego

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Kinder Beuno

  • 1. Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części.
    Krem budyniowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
    Krem czekoladowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń czekoladowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
    Nasączenie: Wodę i likier mieszamy.
    Blaty ciasta nasączamy. Smarujemy powidłami. Blaty ciasta przekładamy kremem budyniowym. Boki i wierzch ciasta smarujemy kremem czekoladowym. Dekorujemy batonikami. Tort chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortkrem budyniowytort czekoladowytort urodzinowykrem czekoladowyefektowne ciastociasto na uroczystościtort waniliowyciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kinder bueno z krówką

Dodane przez: szpileczkiibabeczki

Ciasto kinder bueno z krówką

Pyszne ciasto bez pieczenia z masą...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno, ciasto bez...

Kinder Bueno

Dodane przez: Smakołyki_Kingi

Kinder Bueno

Szybkie i proste ciasto dla wielbicieli...

image-0p4iu0o

Dodane przez: paulette17

CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE)

Kolejne ciasto a'la batonik Kinder...

Kinder Country

Dodane przez: iga1818

Kinder Country

Pyszne, delikatne ciasto rozpływające...

SZYBKIE CIASTO KINDER

Dodane przez: paulette17

SZYBKIE CIASTO KINDER

Nie ukrywam, że ciasto jest słodkie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE