Tort podobny do batonika Kinder Country - bez białej mąki i białego cukru!
6 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
(forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
- 2 jajka
Masa
- opakowanie jogurtu greckiego 300-400 ml
- 2 - 3 łyżki miodu lub innego jasnego słodzidła
- 25 g ekspandowanego orkiszu lub innego zboża
Dodatkowo
- 15 g ekspandowanego orkiszu
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Tort kinder country - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz nasze słodzidło. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i całość mieszamy za pomocą łyżki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Masa
Jogurt grecki dzień wcześniej wykładamy na sito, na którym układamy ręcznik papierowy (sito umieszczamy nad miską). Dzięki temu zabiegowi cała osiąknie cała woda z jogurtu. Następnego dnia przekładamy jogurt do miski i dodajemy miód. Chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy ekspandowane ziarno i całość mieszamy łyżką.
Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy masą jogurtową (2-3 łyżki masy zostawiamy do posmarowania wierzchu). Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Posypujemy ekspandowanym ziarnem.
2.W rondelku rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy, którym polewamy wierzch tortu.
Porady
Ciasto nie tylko dobrze smakuje ale także ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na lekki wiosenny podwieczorek.
Komentarze