Takie dwa torty zrobiłam dla wnuków. Tort składa się z ciasta japońskiego i pysznego kremu. Krem sama wymyśliłam z mascarpone,śmietanki, mleka skondensowanego i suchego. Cały tort wyszedł pyszny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto japońskie:
-10 żółtek
-90 g. cukru
-100 g. mleka
-180 g. mąki
-20 g. kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-90 g. oleju (dałam słonecznikowego)
-10 białek+szczypta soli
-120 g. cukru
krem mleczny z mascarpone:
-500 g. serka mascarpone
-330 ml. śmietanki 30 %
-130 ml. mleka skondensowanego słodzonego tj.1/4 puszki
-100 g. mleka w proszku
-15 g.żelatyny
-1/2 szklanki wody
polewa czekoladowa:
-150 g.nutelli
-250 g. gorzkiej czekolady
-100 ml. śmietanki 30 %
-50 g. masła
Tort ''kinder delice'' na dzień dziecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Rózgą rozetrzeć żółtka z cukrem, do białości.Przesiać tam mąkę z proszkiem, kakao i mieszać dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać.
2.Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do masy żółtkowej i delikatnie wmieszać łopatką.
3.Na blaszkę 22x36 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać.
4.Nagrzać piekarnik i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.Piec w 150*C.ok.60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem.
5.Ciasto po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.
6.Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.Spód ułożyć w blaszce.
7.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
Śmietankę ubić z serkiem i mlekiem skondensowanym.Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na placek w blaszce.
8.Przykryć drugą częścią ciasta i schłodzić z godzinę w lodówce.Tort wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze.Można boki lekko wyrównać, ścinając nierówności.
9.polewa- Nad parą rozpuścić czekoladę w śmietance z nutellą i masłem.Ostudzić do płynnego i polać cały tort.Za pomocą szpatułki, posmarować nie oblane boki.
10.Na górze zrobić polewą wzorek i przenieść tort na czystą tackę i schłodzić.
Komentarze