Tort Minionek

4.48 (162 ocen)

Tort Minionek to wspaniały pomysł na urodzinowe ciasto dla dzieci, ale na dorosłych też robi wrażenie. Uwielbiam dekorować torty w stylu angielskim - jest to moja pasja i mam nadzieję, że długo jeszcze będę to robić :) To mój pierwszy tort Minionek. Sprawdź jak zrobić tort Minionek krok po kroku – to wcale nie takie trudne jak może się z pozoru wydawać!

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    7-8 jajek
    8 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    około pół szklanki cukru

    Wymiar blachy ok: 22cm na 33cm

    masa śmietanowa:
    0,5 litra kremówki 30%
    1 serek mascarpone 250g
    1 śmietan-fix
    5 łyżek cukru pudru

    do środka:
    mix owoców truskawka, banan, borówka i malina.

    Krem maślany:
    100g miękkiego masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki soku z cytryny

    Gotowa masa cukrowa 1kg: Około 650-700g żółtej masy,
    200g niebieskiej, a pozostałe kolory to to już po kilka gram.

    cytrynowa woda smakowa do nasączenia biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tort angielski

Tort minionek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier, a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąkę z proszkiem przesiej przez sitko ,dodaj do białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25-30 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • biszkopt 2. Z biszkoptów musimy ściąć ranty ,aby uzyskać kształt półkola z każdej strony.
  • biszkopt 3. Złożenie tortu: Biszkopt przecinamy na 3 równe blaty. Skrapiamy wodą smakową.
  • nadzienie 4. Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą cienko przekładamy nasz pierwszy blat tortu , dodaj owoce i na owoce ponownie śmietanę.Połóż kolejny biszkopt dociskając boki do dołu tak aby nadać lekko półkolisty kształt. Na wierzch wyłóż pozostałą śmietanę z owocami robiąc kopczyk na środku przez całą długość tortu.
  • złożenie 5. Następnie połóż ostatni blat dociskając do masy ,aby nadać kształt wybrzuszenia. Wystające kanty ścinamy ,aby nasz tort miał gładkie ranty.
  • krem maslany 6. Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut.
    Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą
  • masa cukrowa 7. Dekoracja. Zabarwiamy masę cukrowa na kolory w takiej ilości ile potrzebujemy na tort.
    Rozwałkuj żółtą masę cukrową tworząc długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu i połóż na tort odcinając nadmiar masy.
  • spodnie 8. Z niebieskiej masy wycinamy spodnie.
  • ozdabianie 9. Spodnie z masy od spodu smarujemy lekko woda ,aby przykleiły się do żółtej masy.
  • nogi 10. Gdy już mamy tort ukończony dorabiamy pozostałe elementy nogi i ręce.
  • dekoracje 11. Na koniec dekorujemy tort Minionek nadając mu wygląd z okiem, uśmiechem i włosami.
  • ozdoby 12. Takie dekoracje warto przygotować wcześniej, typu oko, ręce itp.aby elementy przeschły.

Porady

Nie nakładaj masy cukrowej na masę śmietanowa ponieważ rozpłynie się jak lody. Zawsze nakładaj na krem budyniowy lub dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Nutella Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić tort Minionek?

Minionek tort wymaga nieco wprawy, ale przede wszystkim cierpliwości. Zrobienie poszczególnych elementów nie jest bardzo skomplikowane, ale warto przygotować je wcześniej. Robienie dekoracji na ostatnią chwilę może sprawić, że będziemy się niepotrzebnie spieszyć, co wpłynie na jakość ozdób.

Ponieważ same dekoracje są wymagające, najlepiej postawić na prosty środek tortu. Upieczcie biszkoptowe blaty i przełóżcie je kremem śmietanowym z owocami. Biszkopt możecie nasączyć wodą z cytryną (w przypadku tortów dla dzieci unikamy alkoholu).

Przepis na tort Minionek

Innym pomysłem na przygotowanie tortu nawiązującego do kultowej bajki jest zrobienie figurek Minionków z masy cukrowej. Minionek z masy cukrowej może stać na zwykłym torcie, po prostu posmarowanym kremem na bokach i na wierzchu. To dobra opcja dla osób, które czują, że cały tort w kształcie Minionka jest jednak ponad ich siły. Z lukru plastycznego możecie przygotować także inne, proste elementy nawiązujące do bajki.

Pomóc w przygotowaniu dekoracji tortu może nam rękaw cukierniczy. Lukier plastyczny jest dość twardy i przypomina plastelinę, ale możemy też wykonać dekoracje z kremu czy nieco rzadszej masy cukrowej. Rękaw cukierniczy przyda się też do dekoracji na przykład muffinek.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować