Tort Minionek

  • wyświetlono: 28277 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Tort Minionek to wspaniały pomysł na urodzinowe ciasto dla dzieci, ale na dorosłych też robi wrażenie. Uwielbiam dekorować torty w stylu angielskim - jest to moja pasja i mam nadzieję, że długo jeszcze będę to robić :) To mój pierwszy tort Minionek. Sprawdź jak zrobić tort Minionek krok po kroku – to wcale nie takie trudne jak może się z pozoru wydawać!

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

biszkopt jasny:
7-8 jajek
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
około pół szklanki cukru

Wymiar blachy ok: 22cm na 33cm

masa śmietanowa:
0,5 litra kremówki 30%
1 serek mascarpone 250g
1 śmietan-fix
5 łyżek cukru pudru

do środka:
mix owoców truskawka, banan, borówka i malina.

Krem maślany:
100g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny

Gotowa masa cukrowa 1kg: Około 650-700g żółtej masy,
200g niebieskiej, a pozostałe kolory to to już po kilka gram.

cytrynowa woda smakowa do nasączenia biszkoptów

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Minionek

  • Biszkopt1. Biszkopt jasny: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier, a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąkę z proszkiem przesiej przez sitko ,dodaj do białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25-30 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • biszkopt2. Z biszkoptów musimy ściąć ranty ,aby uzyskać kształt półkola z każdej strony.
  • biszkopt3. Złożenie tortu: Biszkopt przecinamy na 3 równe blaty. Skrapiamy wodą smakową.
  • nadzienie4. Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą cienko przekładamy nasz pierwszy blat tortu , dodaj owoce i na owoce ponownie śmietanę.Połóż kolejny biszkopt dociskając boki do dołu tak aby nadać lekko półkolisty kształt. Na wierzch wyłóż pozostałą śmietanę z owocami robiąc kopczyk na środku przez całą długość tortu.
  • złożenie5. Następnie połóż ostatni blat dociskając do masy ,aby nadać kształt wybrzuszenia. Wystające kanty ścinamy ,aby nasz tort miał gładkie ranty.
  • krem maslany6. Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut.
    Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą
  • masa cukrowa7. Dekoracja. Zabarwiamy masę cukrowa na kolory w takiej ilości ile potrzebujemy na tort.
    Rozwałkuj żółtą masę cukrową tworząc długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu i połóż na tort odcinając nadmiar masy.
  • spodnie8. Z niebieskiej masy wycinamy spodnie.
  • ozdabianie9. Spodnie z masy od spodu smarujemy lekko woda ,aby przykleiły się do żółtej masy.
  • nogi10. Gdy już mamy tort ukończony dorabiamy pozostałe elementy nogi i ręce.
  • dekoracje11. Na koniec dekorujemy tort Minionek nadając mu wygląd z okiem, uśmiechem i włosami.
  • ozdoby12. Takie dekoracje warto przygotować wcześniej, typu oko, ręce itp.aby elementy przeschły.

Jak zrobić tort Minionek?

Minionek tort wymaga nieco wprawy, ale przede wszystkim cierpliwości. Zrobienie poszczególnych elementów nie jest bardzo skomplikowane, ale warto przygotować je wcześniej. Robienie dekoracji na ostatnią chwilę może sprawić, że będziemy się niepotrzebnie spieszyć, co wpłynie na jakość ozdób.

Ponieważ same dekoracje są wymagające, najlepiej postawić na prosty środek tortu. Upieczcie biszkoptowe blaty i przełóżcie je kremem śmietanowym z owocami. Biszkopt możecie nasączyć wodą z cytryną (w przypadku tortów dla dzieci unikamy alkoholu).

Przepis na tort Minionek

Innym pomysłem na przygotowanie tortu nawiązującego do kultowej bajki jest zrobienie figurek Minionków z masy cukrowej. Minionek z masy cukrowej może stać na zwykłym torcie, po prostu posmarowanym kremem na bokach i na wierzchu. To dobra opcja dla osób, które czują, że cały tort w kształcie Minionka jest jednak ponad ich siły. Z lukru plastycznego możecie przygotować także inne, proste elementy nawiązujące do bajki.

Pomóc w przygotowaniu dekoracji tortu może nam rękaw cukierniczy. Lukier plastyczny jest dość twardy i przypomina plastelinę, ale możemy też wykonać dekoracje z kremu czy nieco rzadszej masy cukrowej. Rękaw cukierniczy przyda się też do dekoracji na przykład muffinek.

Porady

Nie nakładaj masy cukrowej na masę śmietanowa ponieważ rozpłynie się jak lody. Zawsze nakładaj na krem budyniowy lub dżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatatortbiszkoptkremWiśnienutellatort dla dziecimasa cukrowatort urodzinowykrem czekoladowykinderbaldzień dzieckatort na urodzinytort angielskiprzyjęcie urodzinoweprzepis_miesiąca1000bajkowy torttort dla chłopcatort z bajkiminionektort Minionek

Komentarze

Podobne przepisy

Tort

Dodane przez: Pauula57

Tort

tort zrobiłam na urodziny mojej...

tort dla mojej mamci

Dodane przez: anna33

tort

Jest to tort na 50-lecie urodzi...

Odjazdowy tort

Dodane przez: Didle123

Tort

Tort idealny dla osób które lubią...

tort wojskowy

Dodane przez: ulapitrus

tort

ten tort zrobiłam dla siostrzeńca

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki to bardzo smaczny...

TORT ŚMIETANOWY

Dodane przez: aniam94

TORT ŚMIETANOWY

Tort jest lekki i pyszny. Można...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE