Tort Minionek

  • wyświetlono: 27868 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam dekorować torty w stylu angielskim - jest to moja pasja i mam nadzieję,że długo jeszcze będę to robić :) To mój pierwszy Minionek.

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

biszkopt jasny:
7-8 jajek
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
około pół szklanki cukru

Wymiar blachy ok: 22cm na 33cm

masa śmietanowa:
0,5 litra kremówki 30%
1 serek mascarpone 250g
1 śmietan-fix
5 łyżek cukru pudru

do środka:
mix owoców truskawka, banan, borówka i malina.

Krem maślany:
100g miękkiego masła
0,5 szkalnki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny

Gotowa masa cukrowa 1kg: Około 650-700 g. żółtej masy,
200g. niebieskiej ,a pozostałe kolory to to już po kilka gram.

cytrynowa woda smakowa do nasączenia biszkoptów

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Minionek

  • Biszkopt1. Biszkopt jasny: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier, a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąkę z proszkiem przesiej przez sitko ,dodaj do białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25-30 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • biszkopt2. Z biszkoptów musimy ściąć ranty ,aby uzyskać kształt półkola z każdej strony.
  • biszkopt3. Złożenie tortu: Biszkopt przecinamy na 3 równe blaty. Skrapiamy wodą smakową.
  • nadzienie4. Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą cienko przekładamy nasz pierwszy blat tortu , dodaj owoce i na owoce ponownie śmietanę.Połóż kolejny biszkopt dociskając boki do dołu tak aby nadać lekko półkolisty kształt. Na wierzch wyłóż pozostałą śmietanę z owocami robiąc kopczyk na środku przez całą długość tortu.
  • złożenie5. Następnie połóż ostatni blat dociskając do masy ,aby nadać kształt wybrzuszenia. Wystające kanty ścinamy ,aby nasz tort miał gładkie ranty.
  • krem maslany6. Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut.
    Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą
  • masa cukrowa7. Dekoracja. Zabarwiamy masę cukrowa na kolory w takiej ilości ile potrzebujemy na tort.
    Rozwałkuj żółtą masę cukrową tworząc długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu i połóż na tort odcinając nadmiar masy.
  • spodnie8. Z niebieskiej masy wycinamy spodnie.
  • ozdabianie9. Spodnie z masy od spodu smarujemy lekko woda ,aby przykleiły się do żółtej masy.
  • nogi10. Gdy już mamy tort ukończony dorabiamy pozostałe elementy nogi i ręce.
  • dekoracje11. Na koniec dekorujemy tort nadając mu wygląd z okiem, uśmiechem i włosami.
  • ozdoby12. Takie dekoracje warto przygotować wcześniej, typu oko, ręce itp.aby elementy przeschły.

Porady

Nie nakładaj masy cukrowej na masę śmietanowa ponieważ rozpłynie się jak lody. Zawsze nakłądaj na krem budyniowy lub dżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatatortbiszkoptkremWiśnienutellatort dla dziecimasa cukrowatort urodzinowykrem czekoladowykinderbaldzień dzieckatort na urodzinytort angielskiprzyjęcie urodzinoweprzepis_miesiąca1000bajkowy torttort dla chłopcatort z bajkiminionektort Minionek

Komentarze

Podobne przepisy

Tort

Dodane przez: Pauula57

Tort

tort zrobiłam na urodziny mojej...

Odjazdowy tort

Dodane przez: Didle123

Tort

Tort idealny dla osób które lubią...

tort wojskowy

Dodane przez: ulapitrus

tort

ten tort zrobiłam dla siostrzeńca

tort

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort

Smaczny i łatwy w wykonaniu torcik.

TORT ŚMIETANOWY

Dodane przez: aniam94

TORT ŚMIETANOWY

Tort jest lekki i pyszny. Można...

Tort Tęczowy

Dodane przez: Kloruś

Tort Tęczowy

Tort jest pyszny lekki i niezbyt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE