Pijany czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru, masa powinna być sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao , a potem delikatnie mieszamy łyżką, aby piana nie opadła. Ciasto przelewamy do foremki 20x 30cm i pieczemy przez 35 minut w 170 stopniach. Studzimy, a potem przecinamy na dwa blaty.
masa:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie z mascarpone.
wiśnie:
300 g wiśni miksujemy blenderem na mus, resztę zostawiamy w całości - zostaną dodane do masy.
Jeśli nie mamy wiśni z wiśniówki, można użyć wiśni z kompotu, które należy wcześniej przez całą noc moczyć w alkoholu - najlepiej w wiśniówce.
Złożenie:
Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniówką i smarujemy musem ze zmiksowanych wiśni. Następnie nakładamy część masy z mascarpone, na którą rozsypujemy pozostałe wiśnie, przykrywamy je masą oraz drugim blatem ciasta.
Wierzch ciasta smarujemy ubitą z cukrem pudrem śmietaną i posypujemy startą czekoladą.
Komentarze