Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort wykonany z biszkoptu kakaowego, przełożony kremem o smaku tiramisu i waniliowym, mocno nasączony.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    jajka kurze 10 szt.
    Cukier 20 dag
    Mąka tortowa 30 dag - minus 3 łyżki
    kakao plus 3 łyżki za odjętą mąkę

    Krem:

    krem o smaku wanilii 1 opakowanie
    krem o smaku tiramisu 1 opakowanie masło 20 dag
    mleko 500 ml
    masło 20 dag (po 10 dag na jeden krem)

    Opcjonalnie:

    powidła ze śliwek
    herbata z sokiem z cytryny do nasączenia tortu 750 ml (po 250 ml na plaster biszkoptu)
    kwiatki z cukru do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu. 1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z
    cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakaem i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
  • Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu. 2. Wykonanie kremów:

    Każde opakowanie kremu wsypujemy do oddzielnych miseczek. Do każdego z kremów dodajemy tyle mleka ile jest w podane w przepisie na opakowaniu (250 ml na opakowanie), miksujemy. Po zmiksowaniu na gęstą masę dodajemy do każdego kremu po 10 dag miękkiego masła i dalej miksujemy do połączenia się składników. Zrobione kremy wstawiamy do lodówki.
  • Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu. 3. Wykonanie tortu:

    Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskim talerzu, nasączamy go 250 ml herbaty z sokiem cytryny, smarujemy go powidłami śliwkowymi i na posmarowany powidłami biszkopt nakładamy warstwę kremu o smaku tiramisu. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go również herbatą z sokiem cytryny oraz nakładamy krem o smaku waniliowym, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu robimy z kremu o smaku waniliowym. Tort dekorujemy według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować