Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu

  • wyświetlono: 90 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort wykonany z biszkoptu kakaowego, przełożony kremem o smaku tiramisu i waniliowym, mocno nasączony.

logo
  • 10 porcje
  • 300min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:

jajka kurze 10 szt.
Cukier 20 dag
Mąka tortowa 30 dag - minus 3 łyżki
kakao plus 3 łyżki za odjętą mąkę

Krem:

krem o smaku wanilii 1 opakowanie
krem o smaku tiramisu 1 opakowanie masło 20 dag
mleko 500 ml
masło 20 dag (po 10 dag na jeden krem)

Opcjonalnie:

powidła ze śliwek
herbata z sokiem z cytryny do nasączenia tortu 750 ml (po 250 ml na plaster biszkoptu)
kwiatki z cukru do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu

  • Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu.1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z
    cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakaem i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
  • Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu.2. Wykonanie kremów:

    Każde opakowanie kremu wsypujemy do oddzielnych miseczek. Do każdego z kremów dodajemy tyle mleka ile jest w podane w przepisie na opakowaniu (250 ml na opakowanie), miksujemy. Po zmiksowaniu na gęstą masę dodajemy do każdego kremu po 10 dag miękkiego masła i dalej miksujemy do połączenia się składników. Zrobione kremy wstawiamy do lodówki.
  • Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu.3. Wykonanie tortu:

    Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskim talerzu, nasączamy go 250 ml herbaty z sokiem cytryny, smarujemy go powidłami śliwkowymi i na posmarowany powidłami biszkopt nakładamy warstwę kremu o smaku tiramisu. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go również herbatą z sokiem cytryny oraz nakładamy krem o smaku waniliowym, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu robimy z kremu o smaku waniliowym. Tort dekorujemy według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastadeserydla_dziecibiszkopt_kakaowytort_kakaowytort_waniliowy_tiramisutani_tort

Komentarze

Podobne przepisy

Tort tiramisu

Dodane przez: ugotujiprzetestuj

Tort Tiramisu

Puszysty biszkopt, czekolada i...

tort

Dodane przez: Kasja1986

Tort naleśnikowy o smaku Kinder Country

Ten torcik najlepiej smakuje podany...

Mazurek o smaku chałwy

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Mazurek o smaku chałwy z granatem i pistacjami

Mazurek o smaku chałwy. Doskonały...

Fit brownie o smaku piernika

Dodane przez: Andzia Pichci

Fit brownie o smaku piernika

Ciasto które robi się błyskawicznie...

karpatkaa1

Dodane przez: paolineczka

Karpatka o smaku krówki

Karpatkę każdy zna. Ale o smaku...

TORT TIRAMISU

Dodane przez: panna_migotka

TORT TIRAMISU

Słodycz tortu przełamana delikatnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE