Torcik Śmietankowy Straciatella z Pijaną Śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Do dekoracji tortu wykorzystałam tylkę rosyjską,kiedyś robiłam babeczki z użyciem tej tylki,ale na torcie dekoracja wygląda o niebo lepiej,i jest ten efekt wow ;-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 21 cm
    Biszkopt:

    5 jajek L
    3\4 szkl.cukru
    1 szkl.mąki pszennej tortowej
    1\4 szkl.mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    Krem:
    500 ml śmietany kremówki 36 %
    500 g serka mascarpone
    70 g czekolady białej
    70 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    cukier puder do smaku
    2 garście suszonych śliwek moczonych w alkoholu
    Krem na kwiaty:
    kostka masła lub margaryny
    200 g mleczka skondensowanego
    cukier puder do smaku
    barwniki
    Dodatkowo:
    dżem malinowy
    do nasączenia alkohol z moczenia śliwek rozrobiony z wodą
    herbatniki maślane rozdrobnione w blenderze na boki tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik śmietankowy straciatella z pijaną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort. 1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser przesiewamy do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką, całość przelewamy do przygotowanej tortownicy,wyrównujemy wierzch wkładamy do piekarnika na 25-30 min,pieczemy w temp.180 C do suchego patyczka.
    Biszkopt po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,zdejmujemy papier, pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Tort. 2. Śmietanę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie ścieramy czekoladę na tarce,na najdrobniejszych oczkach,oraz mielimy w blenderze na drobno herbatniki,kroimy odsączoną z alkoholu śliwkę na drobno.
    Śmietanę wraz z serkiem ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder(2-3 łyżki) nie dużo ponieważ dodatki do kremu-starta czekolada również jest słodka(odkładamy 3 spore łyżki kremu na górę do posmarowania),wsypujemy starte czekolady miksujemy krótko,i na koniec dodajemy drobno pokrojoną śliwkę.
  • Tort. 3. Pierwszy krążek tortu układam na paterze,nasączam łyżką wodą zmieszaną z alkoholem,nasączony blat smaruje dżemem malinowym,zakładam rant i nakładam warstwę kremu,przykładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem i nakładam krem,3 krążek od spodu smaruje dżemem i przykładam na krem,wierzch ostatniego krążka nasączam, i cały tort tynkuje na około i u góry tak,żeby było ładnie i równo.
  • Tort. 4. Otynkowany tort,obsypujemy boki zmielonymi herbatnikami i wstawiamy do lodówki,żeby się schłodził a my w tym czasie przygotowujemy krem do dekoracji,masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko skondensowane cały czas miksując,gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy uzyskać i jaką dekoracje tworzymy,do ubitego kremu wsypujemy barwnik,mieszamy i gotowe,z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki,nie trzeba specjalnych zdolności do tego,wystarczy odrobina wyobraźni i odpowiednia tylka cukiernicza :-)
  • Tort. 5. Do dekoracji tego tortu użyłam tylki rosyjskiej.

Porady

Suszoną śliwkę możemy zastąpić ulubionymi owocami sezonowymi i będzie równie smacznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować