Sernik gotowany z pijan膮 艣liwk膮 馃槉

3.57 (14 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Wi臋cej ni偶 10 os贸b
  • 艁atwy

Sernik gotowany z pijan膮 艣liwk膮
Polecam w szczeg贸lno艣ci na 艢wi臋ta pyszny, mi臋ciutki i szybki do przygotowania serniczek. Smak podkre艣la biszkopt z korzenn膮 przypraw膮 oraz cynamonem... Zapachnia艂o 馃槉

  • 1 godz. 20 min
  • Wi臋cej ni偶 10 os贸b
  • 艁atwy

Sk艂adniki:

  • Ciasto pieczone w blaszce 24x24 cm.

    Sk艂adniki na biszkopt piernikowy:

    - 6 jaj
    - 1 szkl m膮ki
    - 3/4 szkl. cukru
    - 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
    - 1 艂y偶eczka cynamonu
    - 2 艂y偶ki przyprawy korzennej do piernika
    - 2 艂y偶ki kakao

    Sk艂adniki na mas臋 sernikow膮:

    - p贸艂 kilo zmielonego twarogu ( ml臋 2 razy )
    - 2 jaka
    - 1/2 szkl cukru - u偶y艂am ksylitolu
    - 100 g mas艂a
    - 1 budy艅 艣mietankowy + 1 budy艅 waniliowy ( ka偶dy po 63 g )
    - 3/4 szkl. mleka

    Polewa:

    - 110 ml 艣mietanki krem贸wki ( 30% lub 36 % )
    - 100 g czekolady deserowej

    Dodatkowo:

    - ma艂y s艂oik powide艂 艣liwkowych ( ok 300 g )
    - 10 dkg rodzynek
    - 20 dkg 艣liwek suszonych
    - w贸dka/spirytus
Wystaw ocen臋:

3.57 (14 ocen)

Zobacz r贸wnie偶:

Biszkopt

Sernik gotowany z pijan膮 艣liwk膮 馃槉 - jak zrobi膰?
Spos贸b przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Bia艂ka ubi膰 na sztywno ze szczypt膮 soli, dodawa膰 po jednym 偶贸艂tku. Kolejno przesian膮 m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i kakao. Na ko艅cu cynamon oraz przypraw臋. Piec w 160 st. C przez ok 35 min ( lub do suchego patyczka ).
    Po wystudzeniu przekroi膰 na p贸艂, blaty posmarowa膰 powid艂ami 艣liwkowymi.

    Ser gotowany: Mi臋kkie mas艂o utrze膰 z cukrem, dodawa膰 po jednym 偶贸艂tku, kolejno zmielony bia艂y ser i na koniec pian臋 z bia艂ek - wymiesza膰. Mas臋 serow膮 prze艂o偶y膰 do wi臋kszego rondelka, zagotowa膰 mieszaj膮c by nic si臋 nie przypali艂o. Do gotuj膮cej si臋 masy wla膰 rozrobione w mleku budynie, gotowa膰 na ma艂ej mocy palnika do momentu a偶 ca艂o艣膰 stanie si臋 g臋sta. Odstawi膰 do przestudzenia. Jeszcze ciep艂ym prze艂o偶y膰 nasz biszkopt - najlepiej ciasto umie艣ci膰 w formie lub rancie. Sch艂odzi膰 w lod贸wce.

    艢mietank臋 podgrza膰 ( uwaga by nie zagotowa膰 ). Do gor膮cej doda膰 po艂aman膮 czekolad臋, wymiesza膰 do ca艂kowitego rozpuszczenia i odstawi膰 do przestudzenia.

    W tym czasie pokroi膰 艣liwki w cienkie paski. 艢liwki oraz rodzynki namoczy膰 w w贸dce lub spirytusie. Odstawi膰 na ok 2 godziny ( czynno艣膰 t臋 mo偶na zrobi膰 przed upieczeniem biszkoptu ).
    Nast臋pnie delikatnie ods膮czy膰, ul偶y膰 na g贸rze ciasta i ca艂o艣膰 pola膰 polew膮.
    Odstawi膰 do sch艂odzenia.
    SMACZNEGO !!!
Dodaj do ksi膮偶ki kucharskiej Wi臋cej przepis贸w autora

Zdj臋cia dania dodane przez innych u偶ytkownik贸w

Sprawd藕 dania, kt贸re zawieraj膮 te偶:

Cynamon Piernik

Inne przepisy tego u偶ytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Podwieczorek

Podobne przepisy

To mo偶e ci臋 zainteresowa膰