Japoński makowiec z pijaną śliwką

  • wyświetlono: 1605 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Makowiec japoński to jeden z moich ulubionych. Zazwyczaj wykończony jest czekoladową polewą. Osobiście polecam nieco bogatszą jego odsłonę. Jako, że uwielbiam ciasta mocno alkoholowe wykończyłam go śliwkami nasączonymi alkoholem. Do tego dużo ilość czekolady i makowiec nie ma sobie równego:).

Jaga85

Składniki

Blaszka 25x 36 cm
Ciasto makowe:
• 500 gram maku,
• 500 gram cukru pudru,
• 700 gram jabłek,
• 11 łyżek kaszy manna,
• 11 jajek,
• 250 gram masła,
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Olejek migdałowy na zapach,
• Około 0,5-3/4 szklanki bakalii,
Masa czekoladowa:
• ¾ kostki masła,
• 1 duże jajko,
• 2 łyżki cukru,
• 100 gram deserowej czekolady
Dodatkowo:
• Około 500 gram śliwki kalifornijskiej,
• Alkohol do zalania,
• 1 czekolada mleczna,
• 1,5 czekolady deserowej,
• Około ¼ szklanki śmietanki

Sposób przygotowania przepisu:

Japoński makowiec z pijaną śliwką

  • przygotowane żółtka, tłuszcz i cukier przed ucieraniem1. CIASTO MAKOWE: Mak zaparzamy. Gotowy odsączamy i studzimy. Zimny mielimy 2 razy.
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Żółtka przekładamy do miski. Dodajemy do nich masło oraz cukier puder. Całość ucieramy na puch.
  • dodanie jabłek2. Do puszystej masy dodajemy porcjami mak. W dalszej kolejności dodajemy olejek migdałowy, kaszę oraz jabłka.
  • dodanie białek3. Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami oraz bakaliami.
    Masę makową wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto pieczemy w 180°C około 60 minut. Upieczone studzimy.
  • odsączenie śliwek4. MASA: Jajko ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy ubite jajko. Na koniec do całość dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
    Gotową masę wykładamy na zimny makowiec.
    WYKOŃCZENIE:
    Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy alkoholem (u mnie pół na pól: wódka i spirytus). Tak przygotowane śliwki odstawiamy na noc.
    Przed wyłożeniem na ciasto owoce dokładnie odsączamy na gęstym sicie.
  • wyłożenie śliw5. Odsączone wykładamy na masę czekoladową.
  • wylanie czekolady6. W rondelku rozpuszczamy czekolady z niewielkim dodatkiem śmietanki. Płynną polewamy wierzch śliwek. Ciasto schładzamy, by czekolada zastygła. Gotowe.

Porady

Ciasto najlepiej kroimy rozgrzanym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiczekoladajabłkamakmakowiecciasto makowejapoński makowiecśliwki kalifornijskieboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec japoński

Dodane przez: anta19

Makowiec japoński

Jabłko w makowcu dodaje wilgoci...

Gotowy wypiek

Dodane przez: 2milutka

Żydowski miodownik z pijaną śliwką

Miodownik nie musi być nudny, ten...

Pijana śliwka

Dodane przez: agazlotko

Pijana śliwka

Ciasto z wyraźną nutą alkoholu

Szybki makowiec japoński

Dodane przez: Violetka76

Szybki makowiec japoński

Pierwszy raz przygotowałam makowca...

Makowiec japoński na kruchym cieście

Dodane przez: Lolcz

Makowiec japoński na kruchym cieście

Świąteczna wersja makowca. Jest...

Makowiec japoński

Dodane przez: Bilcia

Makowiec japoński

Pyszne ciasto bez mąki dla odchudzających...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE