Żydowski miodownik z pijaną śliwką

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Miodownik nie musi być nudny, ten powstał z kilku przepisów -smaczny i efektowny z kremem czekoladowym i pijaną śliwką .Goście będą zachwyceni smakiem i aromatem ciasta....

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki drobnego cukru
    7 dag margaryny Palmy z murzynkiem
    3 łyzki naturalnego miodu
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody


    Krem czekoladowo-śliwkowy:
    2,5 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    250 g margaryny Palmy z murzynkiem
    3 żółtka
    16 g cukru waniliowego
    3 łyżki gorzkiego kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka maki pszennej
    200 g suszonych śliwek bez pestek
    200 ml wódki czystej

    Lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    kilka kropli olejku cytrynowego

    Dodatkowo:
    słoiczek powideł śliwkowych domowej roboty

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Żydowski miodownik z pijaną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto miodowe 1. Ciasto miodowe: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukrem,wbić jajka,dodać pokrojone płatki zimnej margaryny,wlać płynny miód i zagnieść dosyć luźne ciasto. Podzielić na trzy równe części.Wylepić ciastem prostokątna keksówkę o wymiarach 12/39 cm wyłożona wcześniej pergaminem ,włożyć do piekarnika i piec 15 minut w temp 180*c na jasnobrązowy kolor.W ten sposób upiec wszystkie trzy placki.Odstawic do wystygnięcia.
  • Krem z pijaną sliwką 2. Krem czekoladowo- śliwkowy: Śliwki suszone pokroić w kostkę zalać wódką i zostawić tak w naczyniu najlepiej szklanym na 12 godzin.Po tym czasie nadmiar wódki wylać a śliwki lekko odcisnąć.

    Zagotować w rondlu 2 szklanki mleka z cukrem,w reszcie rozmieszać makę pszenna i ziemniaczaną tak aby nie było grudek i wlać do gotującego sie mleka i ugotować budyń. Zostawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i kakao dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas mieszajac,pod koniec ubijania dodać pijaną śliwkę i mikserem wymieszać.
  • 3. Lukier: Białko wyjęte z lodówki-musi być dobrze schłodzone,ubić na sztywną pianę,dodać przesiany przez drobne sitko cukier puder i ubijać mikserem do białości pod koniec dodać kilka kropli olejku cytrynowego.
  • Przełożenie 4. Przełożenie: Pierwszy miodownik posmarować powidłami śliwkowymi,wyłożyć połowę masy z pijaną sliwką przykryć drugim miodownikiem i ponownie krem ,powidła i ciasto.Polukrować wierzch ciasta udekorować skórką pomarańczową. Wynieść w chłodne miejsce aby placki zmiękły ale nie do lodówki.najlepiej smakuje za 2-3 dni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować