Miodownik nie musi być nudny, ten powstał z kilku przepisów -smaczny i efektowny z kremem czekoladowym i pijaną śliwką .Goście będą zachwyceni smakiem i aromatem ciasta....
2 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki drobnego cukru
7 dag margaryny Palmy z murzynkiem
3 łyzki naturalnego miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Krem czekoladowo-śliwkowy:
2,5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
250 g margaryny Palmy z murzynkiem
3 żółtka
16 g cukru waniliowego
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
200 g suszonych śliwek bez pestek
200 ml wódki czystej
Żydowski miodownik z pijaną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukrem,wbić jajka,dodać pokrojone płatki zimnej margaryny,wlać płynny miód i zagnieść dosyć luźne ciasto. Podzielić na trzy równe części.Wylepić ciastem prostokątna keksówkę o wymiarach 12/39 cm wyłożona wcześniej pergaminem ,włożyć do piekarnika i piec 15 minut w temp 180*c na jasnobrązowy kolor.W ten sposób upiec wszystkie trzy placki.Odstawic do wystygnięcia.
2.Krem czekoladowo- śliwkowy: Śliwki suszone pokroić w kostkę zalać wódką i zostawić tak w naczyniu najlepiej szklanym na 12 godzin.Po tym czasie nadmiar wódki wylać a śliwki lekko odcisnąć.
Zagotować w rondlu 2 szklanki mleka z cukrem,w reszcie rozmieszać makę pszenna i ziemniaczaną tak aby nie było grudek i wlać do gotującego sie mleka i ugotować budyń. Zostawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i kakao dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas mieszajac,pod koniec ubijania dodać pijaną śliwkę i mikserem wymieszać.
3.Lukier: Białko wyjęte z lodówki-musi być dobrze schłodzone,ubić na sztywną pianę,dodać przesiany przez drobne sitko cukier puder i ubijać mikserem do białości pod koniec dodać kilka kropli olejku cytrynowego.
4.Przełożenie: Pierwszy miodownik posmarować powidłami śliwkowymi,wyłożyć połowę masy z pijaną sliwką przykryć drugim miodownikiem i ponownie krem ,powidła i ciasto.Polukrować wierzch ciasta udekorować skórką pomarańczową. Wynieść w chłodne miejsce aby placki zmiękły ale nie do lodówki.najlepiej smakuje za 2-3 dni
Komentarze