Torcik piernikowy z kremem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Piernikowy torcik przełożony kokosowym kremem i konfiturą żurawinową. Blaty po upieczeniu są puszyste, lekko wilgotne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaty piernikowe (śr. 18 cm) :
    80 ml mleka
    2 łyżki miodu
    1/4 łyżeczki cynamonu
    150 ml maslanki
    150 ml oleju rzepakowego
    2 jajka
    200 g mąki pszennej
    100 g brązowego cukru
    15 g przyprawy piernikowej
    1 lyzka kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem kokosowy:
    250 g mascarpone
    150 g słodkiej śmietany
    3-4 łyżki cukru pudru
    100 g wiórek kokosowych

    Krem na wierzch:
    250 g mascarpone
    150 g słodkiej śmietany
    3-4 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej

    Konfitura z żurawiny:
    200 g świeżej żurawiny
    2 łyżki soku z pomarańczy
    1 dojrzała gruszka
    50-100 g cukru
    1/2 szkl. wody

    Dekoracja:
    Świeża żurawina
    Gwiazdki cynamonowe
    Gałązki rozmarynu
    Wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Piernik Konfitury

Torcik piernikowy z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty piernikowe. Przygotuj okrągła formę o średnicy 18 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 st C.
    2. W garnuszku podgrzej mleko z miodem i cynamonem. Odstaw do przestygnięcia.
    3. W misce łączymy mokre składniki: maślankę, olej, jajka, ostudzoną mieszankę. Mieszamy rózgą.
    4. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, dodaj mokre i wymieszaj mikserem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto podziel na 3 części. Każdą część upiecz przez 20 minut. Blaty porządnie ostudź.
    5. Przygotowanie konfitury: żurawinę przełóż do garnuszka, dodaj sok z pomarańczy i wodę. Podgrzewaj na wolnym ogniu aż żurawina puści sok i lekko zacznie się rozpadać. Gruszkę obierz i zetrzyj, dodaj do żurawiny. Gotuj na wolnym ogniu aż żurawina i gruszka się rozpadnie. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Gdy konfiturą zgęstnieje a owoce się całkowicie rozpadły dodawaj stopniowo cukier i mieszaj aż się rozpuści. Cukru dodaj tyle, ile uznasz że jest wystarczająco słodko.
    6. Krem kokosowy: wiórki zmiel w blenderze na gęsta pastę. Schłodzoną śmietanę ubij, nie musi być całkiem sztywna, dodawaj po łyżce mascarpone i miksuj na najniższych obrotach. Dodaj też cukier puder i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj pastę kokosową. Nie miksuj.
    7. Krem wierzchni: śmietanę ubij, nie musi być całkiem sztywna, dodawaj po łyżce mascarpone i cukru pudru i miksuj na najniższych obrotach. Dodaj też pastę waniliową.
    8. Składanie tortu: z blatów zetnij górki, by były równe. Na pierwszy spodni blat nałóż połowę kremu kokosowego. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij. Nałóż resztę kremu kokosowego i na niego konfiturę żurawinową. Nałóż trzeci krążek i delikatnie dociśnij. Torcik wstaw na 30 minut do lodówki, by krem stężał. Na schłodzony torcik nałóż krem z pastą waniliową. Torcik udekoruj dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Krem kokosowy Mascarpone Żurawina

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM

To może cię zainteresować