Torcik piernikowy z kremem kokosowym

  • wyświetlono: 285 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Piernikowy torcik przełożony kokosowym kremem i konfiturą żurawinową. Blaty po upieczeniu są puszyste, lekko wilgotne.

Iwona75
  • 10 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Blaty piernikowe (śr. 18 cm) :
80 ml mleka
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
150 ml maslanki
150 ml oleju rzepakowego
2 jajka
200 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
15 g przyprawy piernikowej
1 lyzka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem kokosowy:
250 g mascarpone
150 g słodkiej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
100 g wiórek kokosowych

Krem na wierzch:
250 g mascarpone
150 g słodkiej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Konfitura z żurawiny:
200 g świeżej żurawiny
2 łyżki soku z pomarańczy
1 dojrzała gruszka
50-100 g cukru
1/2 szkl. wody

Dekoracja:
Świeża żurawina
Gwiazdki cynamonowe
Gałązki rozmarynu
Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik piernikowy z kremem kokosowym

  • 1. Blaty piernikowe. Przygotuj okrągła formę o średnicy 18 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 st C.
    2. W garnuszku podgrzej mleko z miodem i cynamonem. Odstaw do przestygnięcia.
    3. W misce łączymy mokre składniki: maślankę, olej, jajka, ostudzoną mieszankę. Mieszamy rózgą.
    4. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, dodaj mokre i wymieszaj mikserem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto podziel na 3 części. Każdą część upiecz przez 20 minut. Blaty porządnie ostudź.
    5. Przygotowanie konfitury: żurawinę przełóż do garnuszka, dodaj sok z pomarańczy i wodę. Podgrzewaj na wolnym ogniu aż żurawina puści sok i lekko zacznie się rozpadać. Gruszkę obierz i zetrzyj, dodaj do żurawiny. Gotuj na wolnym ogniu aż żurawina i gruszka się rozpadnie. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Gdy konfiturą zgęstnieje a owoce się całkowicie rozpadły dodawaj stopniowo cukier i mieszaj aż się rozpuści. Cukru dodaj tyle, ile uznasz że jest wystarczająco słodko.
    6. Krem kokosowy: wiórki zmiel w blenderze na gęsta pastę. Schłodzoną śmietanę ubij, nie musi być całkiem sztywna, dodawaj po łyżce mascarpone i miksuj na najniższych obrotach. Dodaj też cukier puder i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj pastę kokosową. Nie miksuj.
    7. Krem wierzchni: śmietanę ubij, nie musi być całkiem sztywna, dodawaj po łyżce mascarpone i cukru pudru i miksuj na najniższych obrotach. Dodaj też pastę waniliową.
    8. Składanie tortu: z blatów zetnij górki, by były równe. Na pierwszy spodni blat nałóż połowę kremu kokosowego. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij. Nałóż resztę kremu kokosowego i na niego konfiturę żurawinową. Nałóż trzeci krążek i delikatnie dociśnij. Torcik wstaw na 30 minut do lodówki, by krem stężał. Na schłodzony torcik nałóż krem z pastą waniliową. Torcik udekoruj dowolnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortpiernikmascarponeświęta bożego narodzeniaświeża żurawinawypieki świątecznekrem kokosowykonfitura z żurawinytort piernikowytort na święta

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik z wiórkami kokosowymi

Dodane przez: ilka222

Szybki torcik z wiórkami kokosowymi

Bardzo łatwy i szybki torcik posypany...

ciasto piernikowe z kremem dyniowym i powidłami

Dodane przez: capri

ciasto piernikowe z kremem dyniowym i powidłami

Delikatne ciasto z delikatnym cynamonowym...

Torcik kokosowy

Dodane przez: joanna30

Torcik kokosowy

Niezwykle delikatny i puszysty...

Torcik marchewkowy z kremem

Dodane przez: ankad21

Torcik marchewkowy z kremem

Pyszne wilgotne, aromatyczne ciasto...

CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM

Delikatny, puszysty biszkopt przełożony...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: Goniak

Ciasto marchewkowe z kremem z mleczka kokosowego

Fajne, wilgotne i zdrowsze ciacho...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE