Torcik piernikowy z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty piernikowe. Przygotuj okrągła formę o średnicy 18 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 st C.
2. W garnuszku podgrzej mleko z miodem i cynamonem. Odstaw do przestygnięcia.
3. W misce łączymy mokre składniki: maślankę, olej, jajka, ostudzoną mieszankę. Mieszamy rózgą.
4. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, dodaj mokre i wymieszaj mikserem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto podziel na 3 części. Każdą część upiecz przez 20 minut. Blaty porządnie ostudź.
5. Przygotowanie konfitury: żurawinę przełóż do garnuszka, dodaj sok z pomarańczy i wodę. Podgrzewaj na wolnym ogniu aż żurawina puści sok i lekko zacznie się rozpadać. Gruszkę obierz i zetrzyj, dodaj do żurawiny. Gotuj na wolnym ogniu aż żurawina i gruszka się rozpadnie. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Gdy konfiturą zgęstnieje a owoce się całkowicie rozpadły dodawaj stopniowo cukier i mieszaj aż się rozpuści. Cukru dodaj tyle, ile uznasz że jest wystarczająco słodko.
6. Krem kokosowy: wiórki zmiel w blenderze na gęsta pastę. Schłodzoną śmietanę ubij, nie musi być całkiem sztywna, dodawaj po łyżce mascarpone i miksuj na najniższych obrotach. Dodaj też cukier puder i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj pastę kokosową. Nie miksuj.
7. Krem wierzchni: śmietanę ubij, nie musi być całkiem sztywna, dodawaj po łyżce mascarpone i cukru pudru i miksuj na najniższych obrotach. Dodaj też pastę waniliową.
8. Składanie tortu: z blatów zetnij górki, by były równe. Na pierwszy spodni blat nałóż połowę kremu kokosowego. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij. Nałóż resztę kremu kokosowego i na niego konfiturę żurawinową. Nałóż trzeci krążek i delikatnie dociśnij. Torcik wstaw na 30 minut do lodówki, by krem stężał. Na schłodzony torcik nałóż krem z pastą waniliową. Torcik udekoruj dowolnie.
Komentarze