Torcik piernikowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Jego smak i wygląd zdecydowanie przypomina święta,pachnące blaty piernikowe przełożone delikatną,orzeźwiającą masą w której ukryłam małe, nadziewane gwiazdeczki w czekoladzie,całość idealnie pasuje do siebie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto piernikowe:
    4 jajka
    100 g cukru kryształu
    100 g płynnego miodu
    40 g orzechów włoskich
    300 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżki przyprawy do piernika
    szczypta soli
    na poncz:
    sok z połowy cytryny
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    na masę budyniwo-truskawkową
    2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem(po 40 g)
    2 galaretki truskawkowe
    1 litr mleka
    na polewę:
    100 g czekolady mlecznej lub deserowej
    1 łyżeczka oleju
    ponadto:
    300 g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie(u mnie kształt gwizdek)
    cukrowe gwiazdki do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować ciasto:
    Orzechy posiekać następnie wymieszać w misce z mąką,przyprawą do piernika,sodą i szczyptą soli.
    Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na jasną puszystą masę i mieszając łyżką dodawać stopniowo mieszankę z mąką.
    Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do utartej masy.
    Dno tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć do niej ciasto,wyrównać powierzchnię.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C(góra-dół)około 40 minut.
    Wystudzić,przekroić na blaty.
  • 2. poncz:
    Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną wodą i cukrem.
    Górny i dolny blat nasączyć przygotowanym ponczem.
  • 3. przygotować masę:
    Oba budynie ugotować na mleku,według przepisu na opakowaniu.
    Ugotowany,gorący budyń przelać do miski i wmieszać szybko do niego dwie galaretki truskawkowe w proszku,mieszać do momentu,aż się dobrze rozpuszczą,odstawić do ostudzenia.
  • 4. Na dolny krążek piernika wyłożyć połowę tężejącej masy,na masie ułożyć obok siebie pierniczki w czekoladzie,przykryć najpierw resztą masy,a potem drugim krążkiem ciasta.
  • 5. Czekoladę rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej,czyli miseczkę z czekoladą
    postawić na garnku z gotującą się wodą do połowy wysokości.
    Gotową polewę wylać na wierzch ciasta,udekorować cukrowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować