Piernikowy torcik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Torcik który zachwyci gości i domowników na świątecznym stole. Pachnie mocno piernikami za sprawą domowej przyprawy do pierników.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:

    6 jaj wielkośc M
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    500 g serka mascarpone
    300 ml śmietany kremówki 30 %
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    3 łyżki płaskie cukier puder

    pozostałe:
    1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
    pierniczki choinki i gwiazdki
    1 tabliczka czekolady gorzkiej

    poncz:
    3/4 szklanki wody
    1/3 szklanki nalewki wiśniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Piernik Desery

Piernikowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na biszkopt w formie 1. Biszkopt:

    Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier sie rozpuści. Dodaję stopniow żółtka i dalej ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao, proszek, przyprawę do piernika i mieszam. Mąki dodaję stopniowo do jajek i delikatnie mieszam mikserem na niskich obrotach. Dno formy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmuje ciepły biszkopt z formy i układam do na desce górą do dołu.
  • biszkopt upieczony 2. Biszkopt kroję na trzy blaty. Nasączam wodą z nalewką wiśniową.
  • krem piernikowy 3. Krem:
    Mascarpone, śmietanę przekładam do miski, dodaję cukier puder i ubijam mikserem. Pod koniec dodaję kakao i przyprawę do piernika.
  • blaty posmarowane 4. Dolny blat smaruję kremem, konfiturą, następny blat nasączam, krem, konfitura, i ostatni blat.Boki smaruję kremem, górę także. Tort dekoruję czekoladowymi rulonami i pierniczkami.
  • czekolada rozpuszczona wylana na deskę szklaną 5. Rurki czekoladowe
    Czekoladę łamię, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czekoladę wylewam na deskę szklaną. Odstawiam do zastygnięcia, ale nie do końca.
  • czekoladowe rurki 6. Czekolada ma być sucha ale nie mocno twarda. Ostrym nożem zeskrobuję ruloniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować