Torcik orzechowy z pastą pomarańczową

0 (0 ocen)

Cały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne.

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopty:
    600 g mąki
    170 g cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    3 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    200 g margaryny
    2 łyżeczki sody
    16 g cukru waniliowego
    Masa orzechowa na jeden blat:
    170 g orzechów włoskich
    4 łyżki cukru
    100 g margaryny
    Masa budyniowa:
    Budyń śmietankowy 40 g
    2 łyżki cukru
    400 ml mleka
    Dodatkowo:
    5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem
    510 g kajmaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik orzechowy z pastą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p94vwd 1. Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy.
  • image-1fdb5mw 2. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.
  • image-1v6df9m 3. Biszkopty studzimy.
    Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i studzimy.

  • 4. W tortownicy układamy jeden biszkopt, następnie budyń, pastę pomarańczową z cynamonem, drugi biszkopt, masę kajmakową i ostatni biszkopt z orzechami.

    Ważne! Masa kajmakowa musi mieć temperaturę pokojową, wtedy łatwiej się rozsmaruje.

Porady

PRZYGOTOWANIE PASTY POMARAŃCZOWEJ: 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu (około 25 minut). Przekładamy do słoika. Krem powinno się przetrzeć przez sito jednakże ja lubię w nim czuć drobinki pomarańczy. Pastę przechowujemy w lodówce, maksymalnie około 14 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować