Torcik orzechowy

4.49 (198 ocen)

  • 3 godz.

Świąteczny torcik orzechowy

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na 2 orzechowe biszkopty:

    6 jajek

    6 łyżek cukru

    4 łyżki mąki krupczatki

    2 łyżki bułki tartej

    200 g tartych orzechów włoskich

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    1/2 litra mleka

    200 g masła

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mąki pszennej

    1 torebka cukru migdałowego

    3 łyżki cukru

    2 żółtka

    ponadto:

    1/2 puszki masy krówkowej
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki dzielimy i pieczemy kolejno biszkopty.

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę,dodajemy orzechy,mąkę krupczatkę,bułkę tartą i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Ciasto wylewamy do tortownicy śr. 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia,wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Upieczone biszkopty odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu każdy dzielimy na 2 krążki.
  • 2. Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając do masła masę budyniową (najlepiej po łyżce)
  • 3. Pierwszy krążek smarujemy kremem,nakładamy drugi krążek,smarujemy masą krówkową,nakładamy trzeci,smarujemy kremem,nakładamy czwarty krążek. Górę i boki tortu smarujemy kremem. Boki obsypujemy tartymi orzechami,na górze dekorujemy kremem i ozdobami z czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować