Torcik orzechowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosty torcik orzechowy na każdą okazję - biszkopt z orzechami laskowymi przełożony kremem mascarpone i udekorowany płatkami czekoladowymi, malinami i mielonymi orzechami laskowymi.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    1/2 szklanki ksylitolu
    1/2 szklanki mąki tortowej orkiszowej
    3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka ksylitolu
    1 łyżka alkoholu
    krem:
    250 g sera mascarpone
    250 g śmietanki 30%
    2 płaskie łyżki ksylitolu
    dekoracja:
    maliny
    płatki czekoladowe
    mielone orzechy laskowe lub włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Torcik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nadal ubijamy stopniowo dodając ksylitol, a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem zmielone orzechy. Po dosypaniu każdej porcji delikatnie mieszamy ciasto szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrawamy na dwa krążki.
  • 2. Przygotowujemy krem:
    Śmietankę mieszamy z mascarpone i ubijamy na gęsty krem, dodajemy ksylitol i jeszcze chwilę ubijamy.
    Z podanych składników przygotowujemy poncz.
  • 3. Na paterze umieszczamy górną część biszkoptu, zapinamy obręcz. Ciasto nasączamy połową ponczu, wykładamy ok. 2/3 kremu, rozsmarowujemy równą warstwą i układamy drugi krążek ciasta tak, aby spód biszkoptu był wierzchem tortu. Nasączamy pozostałym ponczem i wykładamy resztę kremu. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy tort do lodówki na co najmniej godzinę.
  • 4. Przed podaniem dekorujemy tort malinami, płatkami czekoladowymi i mielonymi orzechami włoskimi lub według własnego gustu.

Porady

Ksylitol można zastąpić cukrem, a mąkę orkiszową - mąka pszenną tortową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować