Makowo-orzechowy torcik

  • wyświetlono: 665 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tort makowy z nutą orzechową, który łączy to z czym kojarzą nam się święta. Jest pyszny, i bardzo szybko znika ze stołu.

mysza75
  • 90min

Składniki

ciasto makowe:

6 jajek

160 g zmielonego maku

135 g maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

110 g cukru

masa orzechowa:

400 g masła

350 ml mleka

350 g orzechów tartych

300 g cukru pudru

poncz:

200 ml wody

3 łyżki spirytusu

1/2 soku z cytryny

1/2 szklanki powideł śliwkowych

dekoracje czekoladowe

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

5 łyżek orzechów włoskich

1 łyżka kakao czarne

Sposób przygotowania przepisu:

Makowo-orzechowy torcik

  • ciasto na biszkopt makowy1. Białka ubijam na pianą sztywną, dodaje cukier stopniowo i dalej ubijam. Dodaję po jednym żóltku i ubijam na puszystą masę. Mak i mąką oraz proszek do pieczenia mieszam. Dodaję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia.
    Mleko wlewam do garnka, dodaję orzechy tarte i gotuję na wolnym ogniu.Od zagotowania minutę i wyłączam.
  • biszkopt makowy2. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do piekarnika temp 160- 170 stopni 35-40 minut. Jeszce ciepłe wyjmuję z formy i wykładam na deskę albo raszki.
  • krem orzechowy3. Masło temperatura pokojowa ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo wystudzone orzechy i mieszam ręką masę. Muszą być zimne orzechy bo krem zważy się.

    Poncz:

    Wodę przegotowaną studzę, dodaję spirytus, sok z cytryny
  • blat makowy przełożony powidłami i kremem4. Makowy biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Nasączam ponczem, smaruję powidłami, smaruje kremem 1/3 objętości jego. Układam kolejny blat, nasączam, smaruje kremem 1/3 ilości jego, układam ostatni blat.Jego już nie nasączam ale można delikatnie. Boki, górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów. Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej i posypuje nią boki asymetrycznie. Orzechy kruszę wałkiem. Posypuję także boki. Tort wstawiam do lodówki na trzy godziny przed podaniem. Posypuję kakao używając szablonu gwiazdki który wycięłam z tektury.
PPWS_12-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylatortorzechymakWigiliaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY

Dodane przez: monikaT83

ŚWIĄTECZNY TORCIK MAKOWY

Torcik makowy w odchudzonej wersji....

Torcik kawowy

Dodane przez: czarrna

Torcik makowy

Coś dla wielbicieli maku :)

Torcik makowo- śmietanowy

Dodane przez: dorota w

Torcik makowo- śmietanowy

Uwielbiam połączenie makowego ciasta...

Torcik makowo-wiśniowy

Dodane przez: aniak

Torcik makowo-wiśniowy

Ten torcik to niespodzianka dla...

orzechowy torcik

Dodane przez: AgaTrzaska

Orzechowy torcik

Tortem nazwał go mój synek, mimo...

Torcik orzechowy

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Torcik orzechowy

Mały torcik w sam raz do kawki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE