Makowo-orzechowy torcik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Tort makowy z nutą orzechową, który łączy to z czym kojarzą nam się święta. Jest pyszny, i bardzo szybko znika ze stołu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto makowe:

    6 jajek

    160 g zmielonego maku

    135 g maki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    110 g cukru

    masa orzechowa:

    400 g masła

    350 ml mleka

    350 g orzechów tartych

    300 g cukru pudru

    poncz:

    200 ml wody

    3 łyżki spirytusu

    1/2 soku z cytryny

    1/2 szklanki powideł śliwkowych

    dekoracje czekoladowe

    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    5 łyżek orzechów włoskich

    1 łyżka kakao czarne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Makowo-orzechowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na biszkopt makowy 1. Białka ubijam na pianą sztywną, dodaje cukier stopniowo i dalej ubijam. Dodaję po jednym żóltku i ubijam na puszystą masę. Mak i mąką oraz proszek do pieczenia mieszam. Dodaję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia.
    Mleko wlewam do garnka, dodaję orzechy tarte i gotuję na wolnym ogniu.Od zagotowania minutę i wyłączam.
  • biszkopt makowy 2. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do piekarnika temp 160- 170 stopni 35-40 minut. Jeszce ciepłe wyjmuję z formy i wykładam na deskę albo raszki.
  • krem orzechowy 3. Masło temperatura pokojowa ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo wystudzone orzechy i mieszam ręką masę. Muszą być zimne orzechy bo krem zważy się.

    Poncz:

    Wodę przegotowaną studzę, dodaję spirytus, sok z cytryny
  • blat makowy przełożony powidłami i kremem 4. Makowy biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Nasączam ponczem, smaruję powidłami, smaruje kremem 1/3 objętości jego. Układam kolejny blat, nasączam, smaruje kremem 1/3 ilości jego, układam ostatni blat.Jego już nie nasączam ale można delikatnie. Boki, górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów. Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej i posypuje nią boki asymetrycznie. Orzechy kruszę wałkiem. Posypuję także boki. Tort wstawiam do lodówki na trzy godziny przed podaniem. Posypuję kakao używając szablonu gwiazdki który wycięłam z tektury.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować