Torcik serowo-orzechowy

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sernik prezentuje się bardzo efektownie, na pewno każdemu się uda. Nie jest za słodki, taki w sam raz. Przygotowałam go na święta, wszystkim smakował. Jest troszkę pracochłonny w przygotowaniu, ale warto się pomęczyć i zaskoczyć nim gości.

Składniki:

  • • CIASTO SEROWE:
    • 600g sera trzykrotnie mielonego,
    • 200g cukru pudru,
    • 6 jajek (osobno białka i żółtka),
    • ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
    • ½ łyżki mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 125g miękkiego masła,
    • CIASTO ORZECHOWE:
    • 6 jajek (osobno białka i żółtka),
    • ¾ szklanki cukru pudru,
    • 100g zmielonych orzechów włoskich,
    • ½ szklanki roztopionego masła,
    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
    • ½ szklanki mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • KREM:
    • 250g miękkiego masła,
    • 2 łyżki cukru pudru.
    • 300g śmietany 18%,
    • DODATKOWO:
    • 2-3 mielonych orzechów,
    • Orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Desery

Torcik serowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik serowo-orzechowy 1. CIASTO SEROWE: Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier puder i utrzyj na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie stopniowo dodaj ser oraz obie mąki i proszek o pieczenia, krótko wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową.
  • Torcik serowo-orzechowy 2. Tortownicę (24cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę serową i piecz około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wyjmij z formy, gdyby był nierówny zetnij mu górę.
  • Torcik serowo-orzechowy 3. CIASTO ORZECHOWE: Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmniejsz obroty miksera i dodaj cukier, a następnie dodawaj po jednym żółtku i ucieraj. Odstaw mikser, a dalej mieszaj już łyżką. Dodawaj stopniowo obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Następnie wlej schłodzone zimne masło, a na końcu dodaj mielone orzechy.
  • Torcik serowo-orzechowy 4. Tortownicę (24cm) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, wylej do niej masę orzechową. Piecz ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Ciasto studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Torcik serowo-orzechowy 5. Po wystudzeniu ciasto przekrój na 2 równe blaty.
  • Torcik serowo-orzechowy 6. KREM: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po łyżce śmietany i krótko ucieraj. Ucieraj do momentu aż składniki dobrze się połączą, krem powinien być lśniący i puszysty. Krem podziel na 3 części.
  • 7. ZŁOŻENIE CIASTA: Na dużym talerzu lub paterze ułoż jeden z orzechowych blatów. Rozsmaruj na nim jedną część kremu. Następnie połóż sernik i posmaruj drugą częścią kremu. Ułóż drugi blat orzechowy. Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą kremu. Udekoruj go całymi orzechami. Tort schłodź w lodówce przez noc.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.49 (198 ocen)

torcik orzechowy

To może cię zainteresować