Tiramisu w pucharkach

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Włoski deser na bazie serka mascarpone i biszkoptów nasączonych mocną kawą. Można go podać w pucharkach lub podwoić proporcje i przygotować w większym naczyniu.

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    3-4 łyżki cukru
    250 g serka mascarpone
    ok. 120 g podłużnych biszkoptów
    1 duża filiżanka espresso
    ok. 8 łyżek amaretto
    gorzkie kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Biszkopty Kawy

Tiramisu w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzyć. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z dodatkiem cukru na puszystą, jasną masę, połączyć z mascarpone. Kolejno ubić białka ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopty połamać na pół, na krótko maczać w ostudzonej kawie (u mnie mocne espresso z ekspresu) z dodatkiem likieru amaretto. Masę nakładać np. do pucharków, kolejno warstwa biszkoptów, masa serowa, oprószyć kakao i czynność powtórzyć, aby powstało kilka warstw, z kremem na wierzchu. Wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny. Przed podaniem posypać sporą ilością kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Amaretto Kawa Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować