Włoski deser na bazie serka mascarpone i biszkoptów nasączonych mocną kawą. Można go podać w pucharkach lub podwoić proporcje i przygotować w większym naczyniu.
4 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka
3-4 łyżki cukru
250 g serka mascarpone
ok. 120 g podłużnych biszkoptów
1 duża filiżanka espresso
ok. 8 łyżek amaretto
gorzkie kakao
Tiramisu w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka sparzyć. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z dodatkiem cukru na puszystą, jasną masę, połączyć z mascarpone. Kolejno ubić białka ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopty połamać na pół, na krótko maczać w ostudzonej kawie (u mnie mocne espresso z ekspresu) z dodatkiem likieru amaretto. Masę nakładać np. do pucharków, kolejno warstwa biszkoptów, masa serowa, oprószyć kakao i czynność powtórzyć, aby powstało kilka warstw, z kremem na wierzchu. Wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny. Przed podaniem posypać sporą ilością kakao.
Komentarze