Tarta z łososiem, szparagami i serem pleśniowym

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pełna smaków i aromatów, bogato nadziana tarta. W sezonie na szparagi smakuje wybornie. Polecam :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruchy spód: 2 niepełne szklanki mąki
    80 g masła
    1 jajko
    1 żółtko 
    2 łyżki gęstej śmietany
    szczypta soli
    wypełnienie: 250g świeżego łososia (bez skóry)
    pół pęczka szparagów (250g)
    80 g serka pleśniowego typu Lazur
    5-8 pomidorków koktajlowych
    sos: 3 jajka
    3/4 szklanki śmietany 18 proc.
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanego koperku
    dodatkowo: 2 łyżki soku z cytryny
    sól, pieprz
    .
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słono

Tarta z łososiem, szparagami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, śmietanę, jajko, żółtko i sól. Zagnieć gładkie ciasto i schłodź godzinę w lodówce. Formę do tarty o wym. 26 cm wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Dno tarty ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem (niekoniecznie). Piecz 15 minut w 180 st. Następnie usuń folię oraz groch.
  • 2. Szparagom obetnij zdrewniałe końcówki (to ok.1/3 szparagi od dołu). Gotuj ok.10 minut w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru (czas gotowania zależy od grubości szparagów). Przekrój na mniejsze kawałki. Łososia pokrój w paski. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą. Pomidorki przekrój na pół, ser na plasterki.
  • 3. Sos: jajka roztrzep ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Wylej na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu poukładaj naprzemiennie łososia, szparagi, pomidorki oraz ser. Tartę piecz ok.30-40 minut, aż sos się zetnie, a wierzch ładnie zrumieni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować