Tarta z łososiem, szparagami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, śmietanę, jajko, żółtko i sól. Zagnieć gładkie ciasto i schłodź godzinę w lodówce. Formę do tarty o wym. 26 cm wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Dno tarty ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem (niekoniecznie). Piecz 15 minut w 180 st. Następnie usuń folię oraz groch.
2.Szparagom obetnij zdrewniałe końcówki (to ok.1/3 szparagi od dołu). Gotuj ok.10 minut w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru (czas gotowania zależy od grubości szparagów). Przekrój na mniejsze kawałki. Łososia pokrój w paski. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą. Pomidorki przekrój na pół, ser na plasterki.
3.Sos: jajka roztrzep ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Wylej na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu poukładaj naprzemiennie łososia, szparagi, pomidorki oraz ser. Tartę piecz ok.30-40 minut, aż sos się zetnie, a wierzch ładnie zrumieni. Smacznego!
Komentarze