Tarta z gruszką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagniatać palcami, aż do powstania kruszonki. Dodać 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść, aż do powstania gładkiej kuli. Owinąć w folię i schłodzić ciasto w lodówce przez min. 30 min.
2.Ciasto należy wyjąć z lodówki, rozwałkować. Boki i dno blachy o średnicy 24 cm natłuścić i wyłożyć ciastem. Spód nakłuć. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15 min w temp. 180 st. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec ok. 15 min na złoty kolor.
3.W czasie, gdy kruche ciasto piecze się w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Ser pleśniowy oraz 2 gruszki kroimy w kostkę. Trzecią gruszkę kroimy w plasterki, będzie użyta do dekoracji.
4.Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz.
5.Na upieczony spód wykładamy naprzemiennie kostki gruszki, sera pleśniowego i połówki orzechów włoskich. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy plastry gruszki, delikatnie wciskając je pod masę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż do ścięcia się masy.
6.Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Przed podaniem dekorujemy listkami rukoli oraz startym parmezanem.
Porady
Dobrze się przechowuje więc niezjedzone porcje sprawdzą się jako lunch do pracy.
Komentarze