Połączenie łososia ze szparagami i serkiem pleśniowym jest bardzo trafione i świetnie sprawdza się w tej sałatce.. Całość jest lekka świeża i kolorowa. Polecam :)
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300g świeżego łososia (bez skóry)
pół pęczka szparagów (250 g)
100 g sera pleśniowego
kilka liści sałaty
pół białej części pora
10-15 pomidorków koktajlowych
2 łyżki soku z cytryny
sos:2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu płynnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
olej do smażenia
Sałatka z łososiem, szparagami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia pokrój w paski. Posól i skrop sokiem z cytryny. Następnie krótko podsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni (można użyć patelni grillowej).
2.Szparagom obetnij zdrewniałe końcówki (to ok.1/3 szparagi od dołu). Gotuj ok.10 minut w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru (czas gotowania zależy od grubości szparagów). Przekrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój w cienkie plasterki, a serek w kostkę.
3.Na talerzach układaj liście sałaty, usmażonego łososia, szparagi, serek pleśniowy, pomidorki i plasterki pora. Składniki na sos połącz ze sobą i polej sałatkę. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Komentarze