Sałatka z łososiem, szparagami i serem pleśniowym

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie łososia ze szparagami i serkiem pleśniowym jest bardzo trafione i świetnie sprawdza się w tej sałatce.. Całość jest lekka świeża i kolorowa. Polecam :)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g świeżego łososia (bez skóry)
    pół pęczka szparagów (250 g)
    100 g sera pleśniowego
    kilka liści sałaty
    pół białej części pora
    10-15 pomidorków koktajlowych
    2 łyżki soku z cytryny
    sos:2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka miodu płynnego
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka octu jabłkowego
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka wiosenna

Sałatka z łososiem, szparagami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia pokrój w paski. Posól i skrop sokiem z cytryny. Następnie krótko podsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni (można użyć patelni grillowej).
  • 2. Szparagom obetnij zdrewniałe końcówki (to ok.1/3 szparagi od dołu). Gotuj ok.10 minut w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru (czas gotowania zależy od grubości szparagów). Przekrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój w cienkie plasterki, a serek w kostkę.
  • 3. Na talerzach układaj liście sałaty, usmażonego łososia, szparagi, serek pleśniowy, pomidorki i plasterki pora. Składniki na sos połącz ze sobą i polej sałatkę. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować