Tarta z cukinią i bundzem

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający nieco mozzarellę. Jest delikatny i świetnie sprawdza się w towarzystwie mocniejszych smaków.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tarta:
    Mąka orkiszowa - 220g + do podsypania
    Jajko - 1szt
    Masło zimne - 100g
    Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
    Sól - 1/2 łyżeczki

    Farsz:
    Szpinak - 300g
    Czosnek - 2 ząbki
    Olej - 1 łyżeczka
    Ser bundz - 200g
    Cukinia - 1szt nieduża
    Ser grana padano tarty - 2 łyżki
    Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chilli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słono

Tarta z cukinią i bundzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z cukinią i bundzem 1. Tarta:
    Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, jogurtem i solą. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

    Teraz zajmujemy się farszem:
    Na oleju smażymy czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Studzimy.

    Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Jeśli na tartę dacie surową cukinię, po pieczeniu pozostanie półsurowa. Jeśli wolicie miększą, warto przed ją zblanszować.

    Wracamy do tarty:
    Ciasto na grubość około 5mm (podsypując mąką). Za pomocą wałka przenosimy ciasto na blachę. Dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w 200 stopniach przez 10 minut.
  • Tarta z cukinią i bundzem 2. Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, pokruszony ser bundz i mocno doprawiamy pieprzem, papryką i chilli.
  • Tarta z cukinią i bundzem 3. Na górze układamy plasterki cukinii. Posypujemy pieprzem i solą.
    Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
  • Tarta z cukinią i bundzem 4. Tartę posypujemy serem grana padano i dopiekamy ostatnie 15 minut.

    Tartę można podawać na ciepło i zimno - w obu wersjach smakuje rewelacyjnie.

Porady

Tartę można zrobić z innych rodzajów mąk - przepis sprawdziłam na mące gryczanej, żytniej, pszennej i zawsze się udaje!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser grana padano Ser owczy Cukinia Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować