Tarta z borówkami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tarta z borówkami to idealny deser na upalne dni. Hit wakacji!

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód:
    150 g masła
    2 żółtka
    250 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    Składniki na krem:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    500 g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    100 g białej czekolady
    400 g borówek lub jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z borówkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Składniki na spód zagniatamy w misce i formujemy kulę. Zawijamy szczelną folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Następnie zimnym ciastem wykładamy spód formy do tarty na grubość około 3/4 mm pokrywamy także boki formy i na koniec nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu należy spód dobrze wystudzić i delikatnie wyjąc z formy.
    2.Śmietankę kremówkę mocno schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Serek mascarpone ubić i dodać do śmietanki delikatnie. Dobrze wystudzoną czekoladę wlewać powoli dobrze miksując do połączonej masy ze śmietanki i serka miksować chwilę. Krem wyłożyć na kruchy spód tarty udekorować borówkami lub jagodami. Ciasto schłodzić w lodówce.
    SMACZNEGO!

Porady

Borówki można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Dobrze sprawdzą się też maliny czy truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować