Tarta z borówkami to idealny deser na upalne dni. Hit wakacji!
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na spód:
150 g masła
2 żółtka
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
Składniki na krem:
500 ml śmietanki kremówki 30%
500 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
400 g borówek lub jagód
Tarta z borówkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Składniki na spód zagniatamy w misce i formujemy kulę. Zawijamy szczelną folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Następnie zimnym ciastem wykładamy spód formy do tarty na grubość około 3/4 mm pokrywamy także boki formy i na koniec nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu należy spód dobrze wystudzić i delikatnie wyjąc z formy.
2.Śmietankę kremówkę mocno schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Serek mascarpone ubić i dodać do śmietanki delikatnie. Dobrze wystudzoną czekoladę wlewać powoli dobrze miksując do połączonej masy ze śmietanki i serka miksować chwilę. Krem wyłożyć na kruchy spód tarty udekorować borówkami lub jagodami. Ciasto schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!
Porady
Borówki można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Dobrze sprawdzą się też maliny czy truskawki.
Komentarze