Spód:
300 g mąki
200 g masla
5 łyżek cukru pudru
1 żółtko
Masa:
1 duży i 1 mały jogurt grecki ok 600 g
2 małe śmietanki 36 % po 200 g
1 białko
100 g białej czekolady
1 łyżka syropu waniliowego
2 łyżki żelatyny
+ borówki amerykańskie
+wiórki kokosowe
Tarta z borówkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier i żółtko. Zagnieść ciasto i wyłożyć nim tortownicę. Schłodzić w lodówce. ok 30 min. PIec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. ok 30 min.
2.Śmietankę ubić, dodać jogurty, następnie czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej wraz z syropem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać. Żelatynę wsypać do garnka i zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozpuścić na małym ogniu i wlać do masy. Szybko zmiksować.
3.Masę odstawić na pare minut do lodówki gdy zacznie tężeć wyłożyć na zimny spód tarty. Na masę wyłożyć borówki i posypać sprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na całą noc.
Porady
Masę można dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
Po nocy w lodówce tarta traci poczucie słodkości, jest idealna w smaku
Można dodać dowolne owoce na krem.
Komentarze