Tarta z borówkami i białą czekoladą

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Pyszna chłodna tarta na upalne dni

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    300 g mąki
    200 g masla
    5 łyżek cukru pudru
    1 żółtko

    Masa:
    1 duży i 1 mały jogurt grecki ok 600 g
    2 małe śmietanki 36 % po 200 g
    1 białko
    100 g białej czekolady
    1 łyżka syropu waniliowego
    2 łyżki żelatyny
    + borówki amerykańskie
    +wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z borówkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier i żółtko. Zagnieść ciasto i wyłożyć nim tortownicę. Schłodzić w lodówce. ok 30 min. PIec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. ok 30 min.
  • 2. Śmietankę ubić, dodać jogurty, następnie czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej wraz z syropem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać. Żelatynę wsypać do garnka i zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozpuścić na małym ogniu i wlać do masy. Szybko zmiksować.
  • 3. Masę odstawić na pare minut do lodówki gdy zacznie tężeć wyłożyć na zimny spód tarty. Na masę wyłożyć borówki i posypać sprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na całą noc.

Porady

Masę można dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Po nocy w lodówce tarta traci poczucie słodkości, jest idealna w smaku Można dodać dowolne owoce na krem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować